Wanneer is er sprake van overkreditering?
Iedere bank of kredietverstrekker dient bij een kredietaanvraag een kredietwaardigheidscheck uit te voeren om hiermee achter uw financiële draagkracht te komen. Om overkreditering te voorkomen wordt er onder andere naar de volgende punten gekeken:
- De hoogte van uw inkomen
- Andere betalingsverplichtingen bij kredietverstrekkers zoals bijvoorbeeld een telefoonabonnement
- De hoogte van uw woonlasten
Komt er uit het onderzoek voort dat u niet kredietwaardig bent dan mag de kredietverlener of bank u niet in het krediet voorzien. Een dergelijke check wordt niet uitgevoerd bij het lenen van geld zonder BKR toetsing.
Kijkend naar het verleden zien we dat, desondanks de bestaande wet- en regelgeving, overkreditering veel is voorgevallen. Bij faillissementen van banken speelt overkreditering een grote rol.
Hoe komt overkrediteren tot stand?
Overkreditering kan tot grote problemen leiden bij de kredietnemer, bent u hier zelf dan ook waakzaam voor tijdens het aanvragen van krediet. Meer geld lenen dan nodig is sowieso geen goed idee en wordt sterk afgeraden, geld lenen met BKR is immers niet voor niets.
Overkreditering komt in de meerderheid van de gevallen voort uit nalatigheid van de kredietverstrekker of bank. Er is niet volledig of zelfs geen kredietwaardigheidscheck uitgevoerd waardoor de kredietwaardigheid van de kredietnemer niet serieus is genomen. Het kan ook voorkomen dat een verstrekker niets heeft aangetrokken van de resultaten uit het onderzoek.
Bij de volgende leenvormen, met name wanneer een geen BKR toetsing wordt uitgevoerd, kan overkreditering snel optreden:
- 500 euro lenen met spoed
- 600 euro lenen met spoed
- 700 euro lenen met spoed
- 1000 euro lenen met spoed
- 1500 euro lenen met spoed
BKR registratie ten tijde van overkreditering
Iedere kredietverstrekking boven de €250,- wordt geregistreerd in het CKI register bij het BKR. In geval van overkreditering kan deze registratie onderhevig zijn aan veranderingen. Wat er veranderd is afhankelijk van de voorgedane handelingen.
Doorgaans moet er bij een overkreditering verplicht worden overgegaan tot het omzetten naar een positieve BKR registratie. In sommige gevallen wordt de registratie met bijbehorende BKR codering volledig verwijderd.
Kan ik een schadevergoeding krijgen?
Wanneer een consument is geconfronteerd met een overkreditering bestaat er een recht op een schadevergoeding. U bent immers flink benadeeld met financieel risico die veel schade had of al heeft berokkend.
De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de handelingen die zijn voorgevallen. Hiervoor is het wel belangrijk dat er bij een vermoeden van overkreditering zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen. Bij nalatigheid komt het veel voor dat er geen aanspraak meer gemaakt kan worden op de schadevergoeding voor een overkreditering.