...

Persoonlijke lening

door | sep 13, 2022

Persoonlijke lening vergelijken of op zoek naar waardevolle informatie over deze leenvorm? Je bent precies op de goede plek. We hebben op deze plek namelijk alle belangrijke punten voor je beschreven. Je kunt direct de keuze maken om alle verstrekkers te vergelijken op de voorwaarden en rente.
Tot €150.000,- | Snel duidelijkheid
 • Vanaf 3,90%
 • Minimaal €5.000,- lenen
 • Binnen enkele uren antwoord
 • BKR toetsing

★★★★: 8/10

Vind de beste persoonlijke lening

Verschillende kredietverstrekkers vergelijken op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.

Persoonlijke lening vergelijken

“De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm in Nederland. Mede doordat het leendoel zelf is in te vullen.”

– Rebecca Nunez | Product expert

1

Krediet groep nederland
Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag
Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8,5 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000,-

Voorwaarden

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen
9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3
Krediet groep nederland

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

 € 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet

4

Krediet groep nederland
Binnen enkele uren duidelijkhied

★★★★

7,6 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten

5

Krediet groep nederland
Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,3 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5
Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem

6

Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet
Beoordeeld met een 8,4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Persoonlijke lening aanvragen

Een persoonlijke lening aanvragen doe je eenvoudig en snel online. Heb je je leendoel, looptijd en verstrekker in kaart gebracht via de vergelijker? Dan kun je starten met de aanvraag.

Tijdens de aanvraag zal er gekeken worden naar je kredietwaardigheid. Vrijwel iedere persoonlijke lening is gekoppeld aan een BKR toetsing. 

Gewenste bedrag en looptijd

Op de website van de kredietverstrekker zal je allereerst het gewenste leenbedrag en looptijd moeten kiezen. Vrijwel iedere partij beschikt over een bereken tool of kostenoverzicht om de totale kosten inzichtelijk te maken.

Naast de looptijd en rente kan ook het leendoel worden uitgevraagd. 

Upload je ID-document

Na het kiezen van je leenbedrag en gewenste looptijd kun je de aanvraag officieel starten. Een offerte aanvraag kost geen geld en is vrijblijvend. De kredietverstrekker zal je identiteit willen verifiëren met de in te vullen gegevens, hiervoor moet je een geldig ID-document uploaden.

Het uploaden van deze gegevens gebeurt altijd in een veilige omgeving op de website van de kredietverstrekker.

Vul je gegevens in

Na het uploaden van een geldig ID-document is het tijd voor de persoonlijke gegevens. Deze gegevens laat je in een veilige omgeving achter bij de kredietverstrekker. Na de aanvraag weet je doorgaans binnen 24 tot 48 uur of het krediet wordt verstrekt.

Het aanvragen van persoonlijke lening is altijd gratis en vrijblijvend, ook bij alle partijen in onze vergelijker.

Bankrekening verfiëren

Afhankelijk van de kredietverstrekker kan de laatste stap in de aanvraag het verifiëren van je bankrekening zijn (dit kan ook pas worden uitgevraagd na acceptatie).

De kredietverstrekker wil hiermee verifiëren dat ze met de juiste persoon te maken hebben, daarnaast willen ze weten waar het leenbedrag gestort moet worden. Klaar om je leendoel werkelijkheid te laten worden? Start direct met vergelijken.

Krediet groep nederland
Tot €100.000,- | Binnen uren duidelijkheid
 • Vanaf 3,90%
 • Minimaal €5.000 lenen
 • Looptijd: maximaal 120 maanden
 • Jarenlange ervaring in kredieten

★★★★★: 8,7/10

persoonlijke lening

Wat is een persoonlijke lening?

Wat is een persoonlijke lening precies? We zullen het je uitleggen. Kies je voor deze leenvorm dan weet je voor het afsluiten precies waar je aan toe bent. Je zult namelijk eenmalig een bepaald leenbedrag ontvangen. Hiervoor betaal je een vast maandbedrag gedurende de gekozen looptijd. Wil je een persoonlijke lening aanvragen dan is het eerst slim om het doel waar je het geld voor wil gebruiken in kaart te brengen.

Zorg dan ook dat je verantwoord leent. De looptijd en het leendoel zijn beide erg belangrijke factoren. Wil je bijvoorbeeld iets financieren wat ongeveer 3 jaar meegaat dan is het niet slim om een looptijd van 5 jaar te kiezen. Dit zal je tijdens persoonlijke lening vergelijken ook wel merken in de totale kosten.

Flexibele voorwaarden en zekerheid

Het geleende bedrag wordt zogezegd direct naar uw rekening overgemaakt. Je beschikt dus vrijwel direct over het totale bedrag en krijgt niet in termijnen een deel uitbetaald. Je bent gebonden met een vooraf afgesproken looptijd en hierbij behorende persoonlijke lening rente. Het is een zekere keuze want deze zaken blijven gedurende de looptijd vast staan.

Je weet dan ook precies wat je maandelijks moet aflossen en wat de totale rente je over de looptijd gaat kosten. Dit kun je tevens ook terugvinden in onze vergelijker, daar staan ook de voorwaarden vermeld. Tevens nog goed om te weten is dat je geen betaalkaart thuis gestuurd krijgt. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat het totale geleende bedrag direct wordt overgemaakt. Veel mensen kiezen voor een persoonlijke lening verbouwing of een persoonlijke lening auto.

Verschil tussen het persoonlijk- en doorlopend krediet

De persoonlijke lening is samen met het doorlopend krediet de meeste gekozen leenvorm. Echter bestaan er wat onduidelijkheden over de daadwerkelijke verschillen tussen deze leenvormen. Om wat meer duidelijkheid te scheppen hebben we hieronder een tabel voor je opgesteld.

KenmerkenPersoonlijke leningDoorlopend krediet
RenteVastVariabel
Rente aftrekbaarAlleen bij de verbouwing of onderhoud van de woningNee
Leenbedrag direct op de rekeningJaNee
Boetevrij extra aflossenBij sommige kredietverstrekkersAltijd
Afgeloste bedragen opnieuw opnemenNee Ja

Persoonlijke lening vergelijken, hoe werkt het?

Via leningenhypotheek.com kun je persoonlijke lening vergelijken. Zoals je wellicht al weet is verantwoord lenen erg belangrijk, vergelijken van alle aanbieders is hier een onderdeel van. Tijdens persoonlijke lening vergelijken wordt er een aanbod gepresenteerd aan de hand van je eigen wensen. In de vergelijker wordt met name gekeken naar de rente en voorwaarden van alle aanbieders op de markt.

Je kunt je persoonlijke lening berekenen door het invullen van de filters. Hierbij staat het leenbedrag, de looptijd en leenvorm centraal. Je zult de goedkoopste persoonlijke lening in jouw situatie bovenaan de lijst zien verschijnen. Je kunt de goedkoopste persoonlijke lening herkennen aan haar relatief lage rente. In onze vergelijker worden de rentekosten over het totale leenbedrag omgezet in cijfers. Met persoonlijke lening vergelijken weet jij precies waar je aan toe bent!

Het is dan ook mogelijk om via onze website te kiezen voor de persoonlijke lening aanvragen. Druk op de betreffende aanbieder in de vergelijker en wordt doorgestuurd naar het aanvraagformulier. Na het indienen zal je binnen aanzienlijke tijd een offerte opgestuurd krijgen. Vergelijk persoonlijke lening verstrekkers om te profiteren van het voordeligste aanbod.

Persoonlijke lening vergelijken, waar moet ik rekening mee houden?

Om erachter te komen hoeveel je maximale persoonlijke lening bedraagt zal er worden gekeken naar de rente en je maandlasten. Zoals we al zeiden is het verstandig om je leendoel voor ogen te hebben. Op deze manier weet je immers ook hoeveel je ongeveer wilt lenen. Tijdens persoonlijke lening afsluiten kan er ook worden gevraagd naar je woonsituatie en je maandelijkse inkomen.

Het aanbod tijdens persoonlijke lening vergelijken

De verstrekkers van deze leenvorm zal je na het invullen van je wensen zien verschijnen. Het aanbod in de vergelijker is afhankelijk van een aantal factoren. Tijdens persoonlijke lening vergelijken zal je zien dat je een leenbedrag, looptijd en type leenvorm in moet vullen. Hieronder hebben we beschreven welke factoren kunnen meespelen in het aanbod dat je ontvangt:

 • Leenbedrag
 • Type leenvorm (maak de keuze uit doorlopend of persoonlijk krediet)
 • De looptijd
 • Het leendoel (waar wil je het geleende bedrag voor gaan gebruiken?)
 • Je huidige woonsituatie
 • Vorm van loondienst
 • Je geboortedatum

Goedkoopste persoonlijke lening, hoe vind ik deze?

De meeste mensen zijn op zoek naar de goedkoopste persoonlijke lening. Logisch natuurlijk, je wil zo min mogelijk maandelijkse kosten over de gehele looptijd betalen. Over het algemeen is het zo dat wanneer je voor een langere looptijd kiest meer rente betaald. Een goedkope persoonlijke lening laat zich dan ook kenmerken door een kortere looptijd.

Echter moeten we wel even verduidelijken wat we bedoelen met de goedkoopste persoonlijke lening. We spreken over deze term wanneer de betreffende verstrekker over de laagste rente in de markt beschikt. Met de keuze voor een goedkope persoonlijke lening betaal je dan ook de laagste rente kosten.

Goedkope persoonlijke lening, waar moet ik op letten?

Er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden met het aanvragen van een goedkope persoonlijke lening. Een goedkope persoonlijke lening betekent namelijk niet altijd dat het ook de beste is. Integendeel, dit zal je terug zien in de gestelde voorwaarden.

Om de juiste goedkoopste persoonlijke lening af te sluiten zal je goed moeten kijken naar je eigen situatie. Allereerst zal je over een leendoel moeten beschikken. Er bestaan namelijk ook verstrekkers welke persoonlijke leningen verschaffen voor een bepaald leendoel. Je kunt hier goedkoper uit zijn. Ook hier raden we het je sterk aan om de voorwaarden te raadplegen.

Zoals we hierboven al kort hadden vermeld lijkt persoonlijk krediet met lage maandlasten het voordeligst. Echter is het dan vaak zo dat deze lening over een zeer lange looptijd beschikt. Meestal tot wel 5 jaar. Je hebt lagere maandlasten maar betaalt de gehele looptijd rente over het openstaande bedrag. Dit kost flink extra dan dat je voor een persoonlijke lening kiest met een iets hogere rente maar een kortere looptijd.

Tijdens persoonlijke lening vergelijken kun je het verschil zien in de maandlasten en totale kosten die bij de looptijd horen. Probeer het eens uit.

Persoonlijke lening goedkoopste

LeenbedragLooptijdDebetrente op jaarbasisTermijn bedrag per maandTermijn bedrag per jaarTotale kosten
€ 2.500,-60 maanden (5 jaar)11,15 %€ 53,88€ 646,56€ 3.232,80
€ 4.000,-60 maanden (5 jaar)10,05 %
€ 84,23€ 1.010,76€ 5.053,93
€ 7.000,-60 maanden (5 jaar)9,05 %
€ 144,27€ 1.731,24€ 8.656,20
€ 10.000,-
60 maanden (5 jaar)7,55 %
€ 199,43€ 2.393,16€ 11.965,80
€ 15.000,-60 maanden (5 jaar)6,75 %€ 293,84€ 3.526,08€ 17.630,40
€ 25.000,-60 maanden (5 jaar)6,75 %€ 489,74€ 5.876,88€ 29.384,40
€ 50.000,-60 maanden (5 jaar)6,75 %€ 979,47€ 11.753,64€ 58.768,20

Persoonlijke lening zonder BKR

Wil je een persoonlijke lening afsluiten dan zal er door de meeste verstrekkers gekeken naar je kredietwaardigheid. In de meeste gevallen middels een BKR-toetsing. Voor de meeste consumenten is dit geen enkel problemen. Je kunt namelijk over een positieve of negatieve BKR codering beschikken.

Heb je een negatieve BKR codering dan zul je hoogstwaarschijnlijk op zoek moeten naar een persoonlijke lening zonder BKR. Zoals het begrip al stelt wordt er bij deze leenvorm geen BKR toetsing uitgevoerd. Er worden dan ook geen inkomenseisen vereist. Er zijn een aantal aanbieders welke een persoonlijke lening met negatieve BKR uitgeven.

Houd echter wel rekening met het feit dat geld lenen zonder BKR vaak speciale voorwaarden bevat. Vaak zijn de gevolgen ook groot wanneer je je financiële verplichting niet na komt. Leen verantwoordt en zorg dat je te allen tijden de voorwaarden doorleest. Essentieel voordat je kiest voor persoonlijke lening afsluiten. Druk op de link hierboven en kom alles te weten over de persoonlijke lening met BKR.

Rente persoonlijke lening, hoe zit het?

De persoonlijke lening rente is een van de belangrijkste facetten tijdens de aanvraag. Het bepaalt namelijk een groot deel de totale kosten van de lening. Vrijwel iedereen is op zoek naar de laagste rente persoonlijke lening. Dit snappen wij goed. Wanneer een lage persoonlijke lening rente wordt gecombineerd met een korte looptijd heb je een goede deal te pakken.

Bij ons is het mogelijk om de actuele rente persoonlijke lening in te zien middels onze vergelijker. Vul je wensen in weet zeker dat je er met het goedkoopste aanbod vandoor gaat. Het is goed om te weten dat de grootbanken in Nederland over het algemeen een hoog rentepercentage persoonlijke lening vragen. Wij beschikken over kredietverstrekkers met voordelige rentes in verhouding met de grootbanken.

Laagste rente persoonlijke lening

Zoals we al zeiden zijn veel mensen op zoek naar de laagste rente persoonlijke lening. Houd echter wel altijd in je achterhoofd dat de gekozen looptijd hierbij net zo belangrijk is. Via de vergelijker kun je alle persoonlijke lening laagste rente inzien. Om de zoektocht nog wat makkelijker te maken hebben we hieronder de tarieven persoonlijke lening overzichtelijk voor je op een rijtje gezet

AanbiederNaamLeenvormRente
FreoFreoPersoonlijke lening3,90%
INGINGPersoonlijke lening3,90%
DEFAMPremium HuiseigenaarPersoonlijke lening4,20%
DEFAMHuiseigenaarPersoonlijke lening4,30%
DEFAMPremiumPersoonlijke lening4,30%
ABN AMROABN AMROPersoonlijke lening4,40%
DEFAMDEFAMPersoonlijke lening4,40%
DEFAMPremium HuiseigenaarDoorlopend krediet4,60%
MoneyouMoneyouPersoonlijke lening4,60%
ABN AMROABN AMROPersoonlijke lening4,70%

Factoren rente persoonlijke lening

Zoals je wellicht al had gelezen beschik je met een persoonlijke lening over een vooraf afgesproken vaste rente. Dit houdt in dat het percentage niet kan dalen of stijgen gedurende de looptijd. Dit bied voor beide partijen zekerheid.

De rente persoonlijke lening is voor een groot deel afhankelijk van de marktrente. De marktrente is het bedrag dat de kredietverstrekker zelf moet betalen. Je kunt dit het beste zien als de inkoopprijs voor de kredietverstrekker. De vuistregel is dan ook dat het rentepercentage persoonlijke lening stijgt wanneer de marktrente dit ook doet.

Naast de marktrente zijn er ook andere factoren welke invloed hebben op de hoogte van de rente persoonlijke lening. We willen dat je een persoonlijke lening laagste rente afsluit. Om deze rede hebben we de rest van de factoren hieronder voor je beschreven.

De hoogte van het leenbedrag

In de algemene zin is het zo dat het rentepercentage zal gaan dalen wanneer je kiest voor een hoger leenbedrag. Houd echter altijd rekening met snel geld lenen. Leen niet meer dan dat je nodig hebt voor je leendoel.

De looptijd persoonlijke lening

Er is vaak een flexibele keuzemogelijk beschikbaar qua looptijd. Dit is een grote factor voor de laagste rente persoonlijke lening. Bij de meeste verstrekkers zal de rente persoonlijke lening dalen wanneer je voor een langere looptijd kiest. De ideale combinatie voor een goedkope persoonlijke lening is het bemachtigen van een zeer lage rente in combinatie met een zo kort mogelijke looptijd.

Beschik je over onderpand?

De persoonlijke lening rente zal worden beïnvloed wanneer er een onderpand wordt opgenomen in de leenovereenkomst. Hierbij kun je denken aan zaken als een auto of woning. Bestaat deze mogelijkheid dan krijg je in de meeste gevallen de laagste rente persoonlijke lening aangeboden. Hierbij is het ook goed om te weten dat wanneer je leendoel het verbouw of verbeteren van de eigen woning betreft je gebruik kunt maken van fiscale voordelen. We zullen het hier op deze pagina nog over hebben.

Je kredietwaardigheid

De meeste verstrekkers van persoonlijk krediet laten voor elke aanvraag een zogenoemde risicoprofiel opstellen. Er wordt met name gekeken naar je leeftijd, je inkomen, kredietverleden en openstaande kredieten. Het draait voor de verstrekker enkel en alleen om risico. Hoe lager het risico, hoe lager de rentetarieven persoonlijke lening.

Verzekeringen

Het kan zijn dat je een verzekering hebt opgenomen in de leenovereenkomst. Zoals we hierboven al hadden verteld draait het de verstrekker in de meeste gevallen alleen om het risico. In de praktijk komt het veel voor dat deze leenvorm wordt gecombineerd middels een overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor weet de verstrekker zeker dat het geld wordt terugbetaald bij een eventueel overlijden.

Persoonlijke lening aftrekbaar bij de Belastingdienst?

Veel mensen stellen ons de vraag of de persoonlijke lening aftrekbaar is bij de Belastingdienst. Een uitstekende vraag waar we gelukkig antwoord op kunnen geven. Zoals je wellicht weet mag je bij het afsluiten van een hypotheek de bijbehorende rente aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1.

Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich afvragen of de rente persoonlijke lening aftrekbaar is. Het zou namelijk flink wat financiële voordelen opleveren wanneer de rente persoonlijke lening ook van het belastbaar inkomen afgetrokken mag worden.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar of toch niet?

Wanneer je met een persoonlijke lening wil profiteren van belastingvoordelen is het leendoel erg belangrijk. In de standaard situatie kun je de persoonlijke lening rente namelijk niet van het belastbaar inkomen in box 1 aftrekken.

Maar let op, wil je je persoonlijke lening gaan gebruik voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je woning? In dit geval is de persoonlijke lening aftrekbaar belasting. Je mag de rente van je belastbare inkomen in box 1 afstrepen.

Houd er echter wel goed rekening mee dat het geleende geld wel tot de eigenwoning schuld gaat behoren. Dit houdt in dat je het geld moet investeren voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken of aanbouw. De persoonlijke lening rente aftrekbaar vervalt wanneer je het geleende geld hebt gebruikt voor bijvoorbeeld nieuw meubilair of een dure televisie.

Alternatief persoonlijke lening aftrekbaar belasting

Er bestaat ook nog een andere manier of fiscale voordelen te behalen. De persoonlijke lening rente is namelijk af te trekken in box 3. In het Nederlandse belastingstelsel vertegenwoordigt deze box het eigen vermogen. In Nederland kan het eigen vermogen bestaan uit spaargeld, beleggingen en/of een tweede woning.

Echter is het zo dat wanneer je over schuld beschikt je deze van het eigen vermogen mag aftrekken. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat het schuldbedrag minimaal € 3.000,- moet bedragen. Ben je een fiscaal partner dan ligt het minimum op € 6.000,-.

Je zult wel goed op moeten letten. Vanaf een bepaald punt is deze methode niet erg winstgevend. Is je eigen vermogen hoger dan de heffingsvrije grens (€ 30.360,-) dan is het nuttig. Het vermogen onder dit bedrag wordt namelijk niet belast met de vermogensbelasting.

Wat kost een persoonlijke lening?

Wat kost een persoonlijke lening nu precies? Dit is ook een vraag die ons veel gesteld wordt. De kosten persoonlijke lening bestaan voornamelijk uit de te betalen rente. Hoe hoger de rentetarieven persoonlijke lening hoe hoger de kosten persoonlijke lening. Het is dus belangrijk dat je middels onze vergelijker op zoek gaat naar een verstrekker met een laag rentepercentage. Wanneer je deze kan combineren met een zo kort mogelijke looptijd beschik je over een persoonlijke lening met de laagste kosten.

Kosten persoonlijke lening

De kosten persoonlijke leningen zijn dus voornamelijk afhankelijk van de rente en looptijd. Bij deze leenvorm is dit vooraf bepaald. Om jou een goede indicatie te geven en antwoord te geven op de vraag: wat kost een persoonlijke lening? Hebben we hieronder een overzichtelijke tabel voor je opgezet waarin je het verband ziet tussen het te lenen bedrag en de uiteindelijke kosten.

AanbiederRente percentageTotale rente kostenMaandelijkse kosten a.h.v. looptijdLooptijdLeenvormBeoordeling
DEFAM Huiseigenaar PL Premium5,50 %€ 847,92€ 301,333 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐⭐
DEFAM Premium5,60 %€ 863,33€ 301,763 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐
Santander5,80 %€ 894,17€ 302,623 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐⭐
DEFAM5,80 %€ 894,17€ 302,623 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐
Nationale Nederlanden6,10 %€ 940,42€ 303,903 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐⭐
InterBank6,10 %€ 940,42€ 303,903 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐
Quander6,60 %€ 1.017,50€ 306,043 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐
Lender & Spender7,20 %€ 1.110,00€ 308,613 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐⭐
De Nederlandsche Voorschotbank7,50 %€ 1.156,25€ 309,903 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐
Rabobank7,55 %€ 1.163,96€ 310,11
3 jaarPersoonlijke lening⭐⭐⭐⭐

Voor- en nadelen van de persoonlijke lening

Deze leenvorm is samen met het doorlopend krediet het populairst en meest gekozen. Er zitten dan ook flink wat voordelen verbonden aan deze keuze. Helaas ook wat nadelen. Om jou een weloverwogen keuze te laten maken hebben we hieronder alle voor-en nadelen van de persoonlijke lening met je besproken.

Voordelen persoonlijke lening

 • Het leenbedrag wordt éénmalig in zijn totaliteit uitbetaald.
 • Het leendoel is zelf in te vullen. Bewust en verantwoord lenen is dan ook erg belangrijk. Een persoonlijke lening is erg flexibel maar biedt ook zekerheid.
 • De looptijd en rente persoonlijke lening wordt voor het afsluiten vastgesteld.
 • De gehele looptijd zal het aflossingsbedrag inclusief rente vast staan. Je weet dus precies waar je aan toe bent.
 • Je kunt eventueel profiteren van fiscale voordelen wanneer je leendoel een verbouwing of onderhoud aan je woning betreft. Je kunt de rente aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. Eventueel kun je je schulden van je eigen vermogen in box 3 aftrekken. Echter is dit alleen verstandig wanneer vermogensbelasting moet betalen.

Nadelen persoonlijke lening

 • In tegenstelling tot een doorlopend krediet kun je met een persoonlijke lening afgeloste bedrag niet opnieuw opnemen. Het is dus niet de ideale leenvorm wanneer je voor eventuele calamiteiten geld nodig hebt.
 • Zoals je hebt gelezen staat de persoonlijke lening rente de gedurende looptijd vast. Aan de ene kant biedt dit het voordeel dat je weet waar je aan toe bent. Je hebt zekerheid. Aan de andere kant kun je niet profiteren van eventuele rentedalingen.
 • In de meeste gevallen zit er een boete verbonden aan het versneld of tussentijds aflossen. Vaak is het wel mogelijk.

Persoonlijke lening berekenen, hoe doe ik dit?

Veel mensen willen weten hoeveel ze kunnen lenen middels deze leenvorm. Om dit te weten te komen kun je je persoonlijke lening berekenen. Dit is ook het geval wanneer je je maximale persoonlijke lening wil berekenen.

De maximale persoonlijke lening is met name afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie. We kunnen dan ook geen eenduidig cijfers aan dit gegeven geven. Dit kan voor iedereen verschillen. Er wordt een risicoprofiel door de verstrekker opgesteld. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de woonsituatie, je kredietwaardigheid en inkomen.

Aan de hand van je persoonlijke situatie en risicoprofiel zal de verstrekker van start gaan met de persoonlijke lening berekenen. Je zult na de persoonlijke lening aanvragen een offerte krijgen opgestuurd met de voorwaarden en een voorgesteld rentepercentage. Echter zijn er mensen die sneller willen weten wat hun maximale persoonlijke lening bedraagt.

Persoonlijke lening berekenen en besparen

Wanneer je kiest voor persoonlijke lening berekenen zal je binnen elke minuten weten hoeveel je precies kunt lenen. De beste vervolgstap is de keuze voor leningen vergelijken. Er zijn namelijk tal van aanbieders met verschillende voorwaarden en rentepercentages. Middels onze vergelijker kun je de rente en voorwaarden met elkaar vergelijken.

Rebecca Nunez

Auteur

Mijn naam is Rebecca Nunez, ik schrijf dagelijks over producten in de financiële sector. Tevens ben ik zelf actief in de aandelenmarkt. Naast de functie van auteur draag ik de verantwoordelijkheid van eindredacteur op deze website.

Laatst geüpdatet op: sep 13, 2022 @ 15:57

Wellicht vind je dit ook interessant

Handige en actuele informatie tijdens je zoektocht naar de best passende kredietverstrekker.

Alternatieve leenvormen

Bekijk alternatieve leenvormen of vergelijk op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.