...

Huis kopen met BKR registratie

door | aug 28, 2022 | Geld lenen zonder BKR

U krijgt een BKR registratie wanneer u een krediet of lening afsluit van minimaal €250,-. Kredietverleners zijn vanaf dit bedrag verplicht om dit melden in het CKI register van het Bureau Krediet Registratie.

Lenen zonder papierwerk
 • Zonder BKR check
 • Geen papierwerk
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Mini-leningen tot €1.500,-
 • Geen loonstrook benodigd

★★★★: 8,7/10

Krediet groep nederland
Lenen zonder papierwerk
 • Zonder BKR check
 • Geen papierwerk
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Mini-leningen tot €1.500,-
 • Geen loonstrook benodigd

★★★★: 8,7/10

huis kopen met BKR

Wanneer u een nieuwe woning gaat kopen krijgt u te maken met een aantal moeilijke vraagstukken. Zo moet er veel geregeld worden, en al helemaal als u een huis kopen met BKR registratie overweegt. Want kan dit wel? En wat zijn u mogelijkheden? Geen paniek, er zijn namelijk oplossingen. Deze bespreken we met u in dit artikel!

Een huis kopen met een BKR registratie is niet onmogelijk en is voornamelijk afhankelijk van welk soort BKR registratie u heeft. Heeft u bijvoorbeeld een positieve BKR registratie, dan zult u dit alleen merken in de hoogte van de hypotheek wat u kunt aanvragen/krijgen. Echter is het met een negatieve BKR registratie lastiger om een huis te kopen, maar dit is wederom afhankelijk van de soort notering.

We snappen dat het allemaal al wat lastiger wordt als u dit zo leest, maar maakt u zichzelf geen zorgen. In het restant van dit artikel zullen we namelijk alles haarfijn uitleggen, want een negatieve BKR registratie hoeft de aankoop van een nieuwe woning niet altijd te belemmeren.

Hoe kunt u een huis kopen met BKR-registratie?

Om te begrijpen hoe u een huis kunt kopen met een BKR registratie is het belangrijk om bij de basis te beginnen. Want waardoor is die BKR-registratie tot stand gekomen en heeft u er überhaupt ooit van gehoord? Veel mensen in Nederland hebben hier in de meeste gevallen nog nooit iets mee te maken gehad. Zo kan het zijn dat u hierop wordt geattendeerd tijdens uw zoektocht naar een nieuwe woning door de hypotheekadviseur.

Uw adviseur begint hier niet zomaar over. Bij de aanvraag van een hypotheek zal de kredietverstrekker namelijk vaak eerst een controle uitvoeren. Tijdens deze controle wordt er onder andere gekeken naar eventuele aanwezige registraties bij het BKR. Maar wat betekent dit nou precies? We leggen het u verder uit!

U kunt bij het BKR geregistreerd staan als u in het verleden ooit een lening heeft afgesloten met een minimale waarde van €250,-. Kredietverstrekkers hebben namelijk een plicht om leningen van deze minimale waarde aan te geven bij het BKR. Hierdoor ontstaat er automatisch een registratie, maar dit betekent niet altijd dat dit negatief is. Wilt u meer weten over wanneer u een BKR registratie krijgt? Druk dan snel op de link om er meer informatie over te lezen.

Overzicht van alle leningen

Omdat leningen aangegeven moeten worden bij het BKR ontstaat er een overzicht van alle leningen en daarbij schulden van mensen in Nederland. Dit overzicht wordt gebruikt door kredietverstrekkers om voldoende vast te kunnen stellen of een lening verstrekt kan worden, wat ook wel eens geld lenen zonder BKR wordt genoemd.

Dit is dan ook de belangrijkste reden dat een BKR registratie van groot belang is bij de aankoop van een huis. Het type registratie is vaak doorslaggevend bij de bepaling of een hypotheek verstrekt wordt. Zoals net genoemd is het type van groot belang, een registratie hoeft namelijk niet altijd negatief te zijn.

Soort BKR registratie is van belang bij de aanvraag van een hypotheek

Welk soort BKR registratie u heeft is een grote factor bij het kopen van een huis. Zo zit er veel verschil tussen alle soorten registraties. De ene registratie kan ervoor zorgen dat u niet in aanmerking komt voor een hypotheek, maar de andere weer wel. Hoe dit precies werkt leggen we u uit.

Bij het BKR wordt er gewerkt met positieve en negatieve BKR registraties. Tussen deze registraties zitten erg grote verschillen. Daarnaast zijn er ook nog bijzonderheidscoderingen die een grote invloed spelen op het verkrijgen van een hypotheek voor een nieuw huis.

Erg handig om ook te weten is dat een BKR registratie actief blijft voor een bepaalde periode, namelijk tot 5 jaar nadat de volledige lening is terugbetaald. Heeft u dus nog een negatieve BKR registratie vanuit het verleden? Dan kan dit nog wel eens problemen veroorzaken bij het kopen van een huis. 

Wilt u graag meer weten over hoe lang een BKR registratie blijft staan? Druk dan op de link om er snel meer over te lezen.

Hypotheek aanvragen met een positieve BKR registratie

Voor kredietverstrekkers is het verplicht om leningen van minimaal 250 euro aan te geven bij het BKR. Dit zal er in resulteren dat u start met een positieve registratie, maar vergis u niet, deze kan namelijk gewijzigd worden. Wanneer u problemen krijgt met het terugbetalen van de lening kan de registratie negatief worden wat de aanvraag niet eenvoudiger maakt.

Naast deze registratie zorgt een openstaande lening ervoor dat u vaak een minder hoge hypotheek kunt aanvragen. Als u een lening heeft lopen wordt dit meegenomen in het besluit omdat u meerdere betalingsverplichtingen hebt. Om er zeker van te zijn dat de hypotheek betaald kan worden wordt er rekening gehouden met dit risico en zal de hoogte van de hypotheek lager zijn.

Huis kopen met een negatieve BKR registratie

Het word dus problematisch wanneer uw positieve BKR registratie wordt omgezet in een negatieve BKR registratie. Heeft u moeite met het terugbetalen van een lening en bouwt u een betalingsachterstand van twee maanden of meer, dan zal de registratie omgezet worden in een negatieve BKR registratie. Vervolgens is dit ook te zien door de kredietverstrekkers in het overzicht bij het BKR. In deze situatie krijgt u te maken met het willen afsluiten van een hypotheek met BKR-registratie.

Over het algemeen is het verstandiger om nog even te wachten met het kopen van een huis als u te maken heeft met openstaande schulden. Als u de betalingsachterstand volledig heeft voldaan blijft een registratie nog steeds zichtbaar bij het BKR, voor 5 jaar zelfs. Kredietverstrekkers kunnen hierdoor twijfelen om een hypotheek te verstrekken, die nodig is om een nieuw huis te kopen. Hoeveel last u hier van kunt hebben is afhankelijk van de soort bijzonderheidscodering.

Bijzonderheidscoderingen

De bijzonderheidscodering wordt gebruikt om aan te geven wat de ernst van een negatieve BKR registratie is. Er zijn verschillende BKR coderingen zoals de A-coderingen, wat staat voor Achterstandsmelding en betekent dat u een betalingsachterstand heeft. Heeft u de betalingsachterstand volledig kunnen terugbetalen? Dan krijgt u te maken met een H-codering, namelijk een Herstelmelding, wat aangeeft dat er geen sprake meer is van een achterstand.

Wanneer u zelf het overzicht gaat bekijken kunt u met nog meer data te maken krijgen zoals cijfers. Cijfers geven de ernst van een betalingsachterstand aan, deze lopen van 1 tot en met 5. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de ernst van een betalingsachterstand. Dit is een factor die zwaar meeweegt bij het kopen van een huis.

Hypotheek aanvragen bij de bank met een BKR registratie, kan dit wel?

Wanneer mensen met een BKR registratie een huis willen kopen vragen ze zichzelf vaak af of het wel mogelijk is om een hypotheek te krijgen. Het eerlijke antwoord op deze vraag is dat dit verschilt per bank. Iedere bank maakt zijn eigen afwegingen van risico’s om te bepalen of een hypotheek uiteindelijk verstrekt wordt.

Het soort BKR registratie en de ernst hiervan spelen een grote rol hierin. Hoe zwaarder de ernst van de BKR registratie, hoe moeilijker het in de praktijk wordt om een hypotheek te krijgen bij een bank. Een check bij het BKR wordt altijd uitgevoerd.

Maar wanneer is een hypotheek afsluiten wel mogelijk?

U weet op dit moment dat het soort BKR registratie van belang is. Daarom is het vaak gewoon mogelijk om een hypotheek te krijgen als u een A-codering op uw naam heeft staan. Echter moet deze wel voorzien zijn van een H-codering met daarbij een einddatum. Ben er wel bewust van dat u maximaal 1 negatieve BKR registratie mag hebben zonder dat hier nog andere coderingen aan zijn toegevoegd.

Ook heeft u de optie om een negatieve BKR registratie te laten verwijderen door professionals. Tot slot is er de optie om een BKR registratie te verwijderen via de rechtbank

Wanneer is het niet mogelijk?

Er zijn een aantal soorten registraties waarbij op voorhand voorspeld kan worden dat een hypotheek niet verstrekt gaat worden door kredietverstrekkers. Om een beter beeld te geven hebben we een lijstje gemaakt met deze registraties:

 • 4-codering of A4-codering
 • 3-codering of A3-codering
 • 2-codering of A2-codering
 • Meer dan een A-codering

Check of u een BKR registratie heeft voordat u een huis gaat kopen

Na het lezen van deze informatie kan u zichzelf afvragen ‘’heb ik een registratie bij het BKR ja of nee? En hoe kom ik hierachter?’’. Het is verstandig om voor het kopen van een huis een duidelijk overzicht te krijgen van uw situatie. Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of u een BKR registratie heeft. Uw overzicht is op te vragen bij het BKR.

Negatieve BKR registratie laten verwijderen om een huis te kunnen kopen

Helaas blijft een negatieve BKR registratie tot 5 jaar na volledige terugbetaling nog zichtbaar. 5 jaar is een lange periode en in sommige gevallen is het mogelijk om de negatieve BKR registratie sneller te laten verdwijnen, wel zitten er kosten verbonden aan het laten verwijderen van een BKR registratie.

Iets wat van groot belang is als u voor de grote stap staat om een huis te kopen. Er zijn veel specialistische bedrijven die u hierbij goed kunnen helpen en voor het beste resultaat zullen zorgen. Op deze manier is een huis kopen met een negatieve BKR registratie toch nog mogelijk.

Rebecca Nunez

Auteur

Mijn naam is Rebecca Nunez, ik schrijf dagelijks over producten in de financiële sector. Tevens ben ik zelf actief in de aandelenmarkt. Naast de functie van auteur draag ik de verantwoordelijkheid van eindredacteur op deze website.

Laatst geüpdatet op: sep 1, 2022 @ 03:13

Geld lenen zonder BKR

“Saldodipje is de enige aanbieder van mini leningen in Nederland. Het bedrijf heeft al meer dan 2 miljoen klanten mogen voorzien van krediet.”

– Rebecca Nunez | Product expert

1

Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

€100 tot €500

Looptijd & JKP %

30 dagen

Gem. 6,17%

BKR check

Nee

 €100 tot €1.500 euro krediet in 5 minuten
Meer dan 2 miljoen mensen zijn je voor gegaan

Geschikt met BKR notering & zonder papierwerk

2
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

8,3 / 10

Max. bedrag

€500 tot €1.000

Looptijd & JKP %

45 dagen

Gem. 9,67%

BKR check

Nee

 €100 tot €1.500 euro krediet in 5 minuten
Meer dan 2 miljoen mensen zijn je voor gegaan

Geschikt met BKR notering & zonder papierwerk

3
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

€1.100 tot €1.500

Looptijd & JKP %

62 dagen

Gem. 7,11%

BKR check

Nee

 €100 tot €1.500 euro krediet in 5 minuten
Meer dan 2 miljoen mensen zijn je voor gegaan

Geschikt met BKR notering & zonder papierwerk

Wellicht vind je dit ook interessant

Handige en actuele informatie tijdens je zoektocht naar de best passende kredietverstrekker.

Alternatieve leenvormen

Bekijk alternatieve leenvormen of vergelijk op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.