...

BKR coderingen informatiegids met alles van A-Z

door | dec 2, 2019 | Geld lenen zonder BKR, Leningen

BKR coderingen, velen krijgen er een negatief gevoel bij terwijl dit niet altijd nodig is. Niet gek want de wereld van BKR codering kan behoorlijk verwarrend zijn. Er bestaan namelijk verschillende soorten en daarnaast worden er ook nog is verschillende termen gebruikt. Onduidelijk voor de meesten. Om het wat overzichtelijker te maken hebben we dit artikel volledig toegewijd aan de BKR codering. We zetten ze op een rijtje met bijbehorende informatie zodat je precies weet waar je aan toe bent. Lees snel mee in onze BKR coderingen informatiegids!
Lenen zonder papierwerk
 • Zonder BKR check
 • Geen papierwerk
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Mini-leningen tot €1.500,-
 • Geen loonstrook benodigd

★★★★: 8,7/10

Krediet groep nederland
Lenen zonder papierwerk
 • Zonder BKR check
 • Geen papierwerk
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Mini-leningen tot €1.500,-
 • Geen loonstrook benodigd

★★★★: 8,7/10

bkr codering

Wat je allemaal moet weten over BKR coderingen

Wanneer we het over een BKR codering hebben zijn er een aantal zaken die je zeker moet weten. Zo is het goed om te weten dat er gebruik wordt gemaakt van vele afkortingen. Laten we beginnen met de afkorting “BKR”, waar staat het nu eigenlijk voor?

Deze afkorting staat voor Bureau Krediet Registratie. Deze onafhankelijke partij zorgt ervoor dat alle soorten kredieten, leningen en eventuele betalingsachterstanden worden geregistreerd door middel van de BKR codering. Maar wat is BKR codering dan precies?

 

Wellicht ook interessant:

Wat is een BKR codering?

Bij het afsluiten van krediet in Nederland krijg je altijd te maken met de zogenaamde BKR codering. Iedere bank en kredietverstrekker in ons land is namelijk verplicht om een registratie te deponeren bij het Bureau Krediet Registratie.

Dit kan een negatieve BKR codering betreffen maar ook een positieve. Er zijn dan ook meerdere soorten coderingen die de situatie omtrent je kredietwaardigheid representeren. We zullen deze verschillende soorten codering BKR verderop in dit artikel met je bespreken.

Doordat ieder krediet of lening wordt geregistreerd bestaat er een grote kans dat ook jij bent ingeschreven in het register. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je telefoonabonnement met het nieuwste toestel of de creditcard. Met vrijwel iedere particuliere lening in Nederland heb je te maken met de BKR codering, in tegenstelling tot de leningen zonder BKR toetsingen.

Misvattingen over de codering BKR

Als we het hebben over; wat is een BKR codering? Dan zullen we het ook zeker even over de misvattingen hebben die hier over bestaan. Allereerst is een codering niet altijd negatief, het is zelfs vrij normaal om over een codering te beschikken.

Heb je bijvoorbeeld een telefoonabonnement van € 50,- per maand en betaal je deze netjes? Dan spreken we over een positieve BKR codering. Echter kan deze codering wel worden aangepast wanneer er gedurende de aflossing (betaling) problemen bestaan.

Hierbij wordt de positieve codering als het ware omgezet naar een negatieve BKR codering. Tijdens het aflossen van je krediet of lening kan er natuurlijk het een ander voordoen. Dit is per product natuurlijk ook anders. Niet iedere schuld of betalingsachterstand wordt geregistreerd met een negatieve codering.

 

Wat is het CKI?

Een andere veel gebruikte afkorting in de wereld van BKR coderingen is “CKI”, dit staat voor Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit is de benaming van het daadwerkelijke systeem waarin alle krediet, leningen en eventuele betalingsachterstanden in worden geregistreerd en opgeslagen. Dit gebeurt ten allen tijden op een betrouwbare en veilige wijze, jij hoeft je om je persoonsgegevens dan ook geen druk te maken.

Na een BKR registratie volgt er de passende BKR codering welke een negatieve of positieve kredietwaardigheid representeert. Wil je je BKR codering opvragen? Dit is gelukkig mogelijk met het CKI.

Wat is een BKR overzicht precies?

Op het BKR overzicht kun je precies zien over welke coderingen BKR iemand beschikt. Kies je ervoor om je BKR codering opvragen dan zul je ditzelfde overzicht naar je toegestuurd krijgen. Vandaag is dag is het kinderlijk eenvoudig om inzicht te krijgen in je persoonlijke coderingen BKR.

Je vraagt het overzicht gratis aan, zo weet je direct waar je aan toe bent en wat je eventuele mogelijkheden zijn. Wil je bijvoorbeeld een fiets op afbetaling kopen zonder BKR? Dan zal de aanbieder in het CKI checken of je over een betalingsachterstand(en), bestaande krediet(en) of lening(en) beschikt.

Stel je jezelf dus de vraag: heb ik BKR codering? Ga naar de website van het Bureau Krediet Registratie en vraag gratis je persoonlijke BKR overzicht aan.

 

De positieve BKR codering, wat is het precies?

Zoals we hebben verteld is een codering BKR niet direct negatief maar kan deze ook van positieve aard zijn. Ook de leningen of kredieten die je netjes afbetaalt zonder bijzonderheden worden namelijk in het CKI geregistreerd. Hier komen dan ook de coderingen BKR om de hoek kijken. Het type codering geeft namelijk goed weer in welke situatie je jezelf bevindt.

Een goed voorbeeld van een positieve registratie is je telefoonabonnement. Sinds kort zijn telecomaanbieders verplicht om de abonnementen te melden. Voorheen werd de afbetaling van de telefoon niet gezien als lening.

Dit is het natuurlijk wel en het is dan ook goed dat dit is aangepast. Echter is deze registratie totaal niet negatief. De meeste mensen voldoen namelijk netjes in hun betalingsverplichtingen met de telecomaanbieder.

De negatieve BKR codering, wat is het precies?

Logischerwijs hebben we helaas ook te maken met de negatieve BKR codering. In dit geval heb je een krediet of lening met bijzonderheden. Een van de meest voorkomende is dan ook de betalingsachterstand. Daarnaast worden ook betalingsregelingen en afbetalingen van producten geregistreerd.

 

Hoe herken je de negatieve BKR codering?

Het herkennen van de negatieve BKR codering is gelukkig niet moeilijk en door vrijwel iedereen te begrijpen. Je kunt de negatieve varianten herkennen aan een aantal aspecten in de codering.

We zeggen niet voor niks “varianten”. Er zij namelijk verschillende gradaties in de negatieve varianten. Deze worden dan ook logischerwijs aangegeven middels een ander soort codering. Laten we ze op een rijtje zetten:

 • A = aanduiding voor een betalingsachterstand
 • 1 = aanduiding voor een betalingsregeling
 • 3 = aanduiding voor een kwijtschelding

BKR codering na 5 jaar, zijn er bijzonderheden?

Velen stellen ons vragen over de BKR codering na 5 jaar, wat gebeurt er precies? 5 jaar is de termijn die in de algemene zin wordt gehanteerd nadat het krediet volledig is terugbetaald voordat de codering daadwerkelijk wordt verwijderd uit het CKI. Deze 5 jaar wordt bij alle type coderingen gehanteerd. Het maakt dan ook niet uit of deze positief of negatief was.

 

Alle verschillende soorten BKR coderingen

We zijn op het belangrijkste punt van het artikel aangekomen, de verschillende soorten BKR coderingen. We zullen alle verschillende coderingen met je doornemen zodat je in één oogopslag kunt zien hoe het in jouw persoonlijke situatie gesteld is.

Om het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk te houden is er gekozen voor een aantal standaard coderingen BKR, deze worden ook nog wel eens bijzonderheidscoderingen genoemd. Lees snel mee om achter alle betekenissen te komen.

BKR A codering

Je persoonlijke overzicht aangevraagd en een A codering BKR tegengekomen? In dit geval heeft er een overschrijding van de betalingstermijn plaatsgevonden. De BKR A codering wordt dan ook niet voor niets de achterstandscodering genoemd. Dit houdt dan ook simpelweg in dat je een betalingsachterstand hebt.

Afhankelijk van het type krediet zal er na gemiddeld twee tot drie achterstanden een verandering in het CKI plaatsvinden. De BKR A codering wordt actief. Deze variant is in de meeste gevallen niet erg positief voor toekomstige plannen om op krediet een product of dienst aan te schaffen.

A codering BKR neemt nadelen met zich mee

Een BKR A codering is voor toekomstige financieringsplannen niet heel erg rooskleurig. Wil je bijvoorbeeld een flinke aankoop gaan doen, een auto leasen of het kopen van een woning? Er bestaat een grote kans dat er geen krediet aan je wordt afgegeven. Vooraf is het goed om te weten dat de A2 codering BKR en A3 codering BKR flinke roet in je plannen kan gooien.

Dit heeft te maken met het feit dat de A codering BKR voornamelijk in de financiële sector wordt geweerd. Aan de ene kant ook niet, risico’s liggen namelijk sneller op de loer. Echter hoeft dit niet voor iedereen met een BKR A3 codering of BKR A2 codering zo te zijn. Het is gelukkig mogelijk om de keuze te maken voor BKR registratie verwijderen.

BKR H codering

Een H codering BKR is al een minder negatieve codering. Deze variant wordt namelijk ook wel de herstelcodering genoemd. Heb je een betalingsachterstand opgelopen en ben je aan het inlopen op je achterstand? Dit wordt netjes doorgegeven en aangepast in het CKI.

Als je de achterstand volledig hebt weggewerkt zal er een einddatum worden toegevoegd. Een H codering BKR is dan ook van positieve aard en wil zeggen dat je aan het inlopen bent. Is er een einddatum aanwezig? Dan betekent het dat je de schuld volledig hebt afbetaald. De BKR H codering zal dan ook geen moeilijkheden opleveren bij een aankoop in de toekomst.

De BKR H codering verwijderen

Een BKR H codering verwijderen is in tegenstelling tot andere coderingen vrij eenvoudig te verwijderen. Zoals we al hadden verteld is deze code van positieve aard. Je hebt een achterstand volledig ingehaald en kunt weer deelnemen aan de maandelijkse termijnbetalingen. Verder is het goed om te weten dat vijf jaar na datum van de herstelcode deze definitief wordt verwijderd.

 

Code 1, de betalingsregeling

Een achterstand opgelopen en hiervoor een regeling getroffen met de kredietverlener? Je krijgt te maken de 1-codering. Hiermee wordt aangeduid in het CKI dat je aan het inlopen bent op een betreffende betalingsachterstand.

Code 2, vordering opgeëist

Code 2 is vaak niet van positieve aard. Het gehele kredietbedrag wordt namelijk in één keer gevorderd. Het totale geleende bedrag moet worden terugbetaald, dus niet alleen de achterstallige betalingen.

In de meeste gevallen resulteert een code 2 in het over de vloer krijgen van incassobureaus. Kredietverleners geven dit het liefst uit handen. Houd rekening met extra kosten die zijn gemoeid om het volledige bedrag te innen.

Code 3, kwijtschelding of afboeking

Als je te maken hebt met een code 3 kunnen er meerdere veranderingen hebben plaatsgevonden. We spreken bij deze code over afboeking of kwijtschelding. Wanneer er een afboeking heeft plaatsgevonden betekent dit dat de kredietverstrekker intern heeft afgeboekt. In de meeste gevallen zijn dit bedragen van € 250,- of meer.

Voor jou zelf houdt dit in dat de kredietverlener niet meer verwacht of het afboekte bedrag te ontvangen. Je wordt in de meeste gevallen voor een tijdje met rust gelaten. Vaak wordt deze werkwijze gehanteerd om meer financiële ruimte te geven en orde op zaken te stellen.

Gedeeltelijke of volledige kwijtschelding

Naast het afboeken van bedragen kan er ook een kwijtschelding plaatsvinden. Hierbij wordt er een bepaald bedrag van de totale schuld afgetrokken. Deze werkwijze wordt vaak niet zomaar gehanteerd. In de meeste gevallen is er een schuldsaneringstraject gaande of betaal je een bepaald bedrag waarop de restschuld wordt kwijtgescholden. Je ontvangt een 3-codering wanneer dit het geval is.

Code 4, onbereikbaar voor terugbetaling

Vind je een code 4 terug in het BKR overzicht dan wil dit zeggen dat je voor een langere tijd onbereikbaar bent geweest voor de kredietverlener. Simpelweg was je niet bereik- of vindbaar ten tijde van de vordering. In de meeste gevallen zijn de woon- of verblijfplaats niet bekend, ook de contactgegevens ontbreken of kloppen niet in het CKI.

Code 5, preventieve betalingsregeling

Code 5 zul je hoogstwaarschijnlijk niet terugvinden in het overzicht, deze komt namelijk maar zelden voor. De kredietverstrekker zal de codering wijzigen bij een preventieve betalingsregeling. In de meeste gevallen dient deze voor de kleine hypotheekachterstanden. Er wordt gekozen voor een code 5 omdat een BKR A codering te overdreven is voor kleine achterstanden.

Code 5 zal automatisch worden verwijderd wanneer aan de betalingsregeling is voldaan. Heb je te maken met een 1-codering dan is dit dus niet het geval.

Rebecca Nunez

Auteur

Mijn naam is Rebecca Nunez, ik schrijf dagelijks over producten in de financiële sector. Tevens ben ik zelf actief in de aandelenmarkt. Naast de functie van auteur draag ik de verantwoordelijkheid van eindredacteur op deze website.

Laatst geüpdatet op: dec 2, 2019 @ 18:34

Geld lenen zonder BKR

“Saldodipje is de enige aanbieder van mini leningen in Nederland. Het bedrijf heeft al meer dan 2 miljoen klanten mogen voorzien van krediet.”

– Rebecca Nunez | Product expert

1

Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

€100 tot €500

Looptijd & JKP %

30 dagen

Gem. 6,17%

BKR check

Nee

 €100 tot €1.500 euro krediet in 5 minuten
Meer dan 2 miljoen mensen zijn je voor gegaan

Geschikt met BKR notering & zonder papierwerk

2
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

8,3 / 10

Max. bedrag

€500 tot €1.000

Looptijd & JKP %

45 dagen

Gem. 9,67%

BKR check

Nee

 €100 tot €1.500 euro krediet in 5 minuten
Meer dan 2 miljoen mensen zijn je voor gegaan

Geschikt met BKR notering & zonder papierwerk

3
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

€1.100 tot €1.500

Looptijd & JKP %

62 dagen

Gem. 7,11%

BKR check

Nee

 €100 tot €1.500 euro krediet in 5 minuten
Meer dan 2 miljoen mensen zijn je voor gegaan

Geschikt met BKR notering & zonder papierwerk

Wellicht vind je dit ook interessant

Handige en actuele informatie tijdens je zoektocht naar de best passende kredietverstrekker.

Alternatieve leenvormen

Bekijk alternatieve leenvormen of vergelijk op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.