...

Vakantiehuis financieren

door | jul 28, 2022 | Geld lenen | 0 Reacties

Wil je graag geld lenen voor een vakantiehuis? Dan zijn daar tegenwoordig verschillende mogelijkheden voor. De mogelijkheid die het beste past bij jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Hierbij speelt het inkomen, jouw financiële situatie en de huidige hypotheek een rol.
Tot €150.000,- | Snel duidelijkheid
  • Vanaf 3,90%
  • Minimaal €5.000,- lenen
  • Binnen enkele uren antwoord
  • BKR toetsing

★★★★: 8/10

Krediet groep nederland
Tot €100.000,- | Binnen uren duidelijkheid
  • Vanaf 3,90%
  • Minimaal €5.000 lenen
  • Looptijd: maximaal 120 maanden
  • Jarenlange ervaring in kredieten

★★★★★: 8,7/10

Lening voor vakantiehuis

Zo is het in sommige gevallen mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten, maar kan het ook aantrekkelijk zijn om jouw huidige hypotheek te verhogen. Een lening voor een vakantiehuis kan dus afhankelijk van jouw persoonlijke situatie op verschillende manieren geregeld worden. We leggen je graag uit hoe dit precies zit.

Hoe kan ik een vakantiehuis financieren?

Heb je altijd al gedroomd van een vakantiehuis in het buitenland, als tweede woning of als beleggingsobject? Dan kun je dit op verschillende manieren financieren. In de meeste gevallen zal er bij een lening voor een vakantiehuis een hypotheek aan te pas komen. Hierbij is het mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten of jouw huidige hypotheek te verhogen, afhankelijk van jouw huidige situatie.

Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden om een vakantiehuis te financieren. Denk hierbij aan het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Hoe het precies zit met de verschillende leenvormen en wat de kenmerken zijn van elke leenvorm leggen we je hieronder uit.

Vakantiehuis financieren door middel van nieuwe hypotheek

Wil je graag geld lenen voor een vakantiehuis? Dan is de meest voordehand liggende optie het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Bij het afsluiten van een nieuwe (tweede) hypotheek zal een bank kritischer gaan kijken naar het risico dat ze lopen. Het risico ligt namelijk hoger bij een tweede hypotheek dan bij een eerste hypotheek aangezien de maandlasten hierdoor zullen stijgen.

De meeste banken verschaffen in het geval van een tweede hypotheek niet de volledige aankoopsom. Voor het kopen van een tweede woning zal je dus veel eigen geld moeten inleggen of een combinatielening afsluiten. In dat geval zal je nog een andere leenvorm kunnen gebruiken om het overige deel van de financiering rond te kunnen maken.

Dit is meestal nodig voor een vakantiehuis in het buitenland. Zo zijn er nog maar weinig banken in Nederland die een buitenlandhypotheek aanbieden. Een vakantiehuis in het buitenland financieren kan hierdoor nog redelijk lastig zijn, maar het is zeker een mogelijkheid.

Vakantiehuis financieren met overwaarde op eerste woning

Mensen die een tweede (vakantie)woning kopen hebben vaak veel overwaarde op hun eerste (huidige) woning. Een vakantiehuis financieren met de overwaarde van de huidige woning behoort dan ook tot één van de mogelijkheden.

De rentes op de eerste hypotheek zijn vaak lager en daarom kan het interessant zijn om jouw huidige hypotheek te verhogen. Met de verhoging van de hypotheek kun je het vakantiehuis (deels) financieren. In de meeste gevallen zal het vakantiehuis dan ook als onderpand voor de lening aangemerkt worden. Je hebt dan dus één hypotheek met twee onderpanden, namelijk de eerste woning en de (tweede) vakantiewoning.

Het verhogen van je hypotheek kan alleen wanneer je overwaarde hebt op jouw huidige woning. Dit is meestal de meest voordelige optie aangezien rente laag blijven. Het afsluiten van een tweede hypotheek heeft vaak als gevolg dat de rente hoger zullen liggen omdat de bank meer risico loopt.

Persoonlijke lening afsluiten voor vakantiehuis

Een vakantiehuis in het buitenland financieren kan ook door middel van een persoonlijke lening. Ondanks dit in de praktijk niet vaak gebeurd, kan het zeker een goede mogelijkheid zijn wanneer je geen overwaarde op jouw woning hebt of niet in aanmerking komt voor een tweede hypotheek.

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je het geld in één keer op je rekening ontvangt. Hierdoor kun je de overdracht van de woning direct rondmaken en kun je de woning als het ware in één keer afbetalen. Vervolgens betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing en is van te voren bekend wanneer de lening is afbetaald. Ook de rente wordt voorafgaand aan het afsluiten van de lening vastgesteld en kan tijdens de looptijd niet veranderen.

Een nadeel van geld lenen voor een vakantiehuis in het buitenland door middel van een persoonlijke lening is wel dat de rente hoger liggen dan bij het verhogen van jouw huidige hypotheek. Mocht je veel overwaarde op jouw eerste woning hebben? Dan is het altijd voordeliger om de hypotheek te verhogen en eventueel ook direct over te sluiten.

Vakantiehuis financieren met doorlopend krediet

Wil je een vakantiehuis financieren met een doorlopend krediet? Dan is dat in sommige situaties interessant. Echter is het wel goed om te weten dat dit de meest prijzige optie is voor financiering. Zo heb je te maken met variabele rentes en staat de looptijd niet vast. Hier krijg je wel meer flexibiliteit qua lenen voor terug.

Een doorlopend krediet kan gezien worden als een spaarpot waar je geld van kunt opnemen tot een bepaald limiet. Dit limiet, ook wel kredietlimiet genoemd, wordt van te voren vastgelegd. Uit een doorlopend krediet kun je geld opnemen waarna je maandelijks een vast bedrag betaald (een deel aan aflossing en een deel aan rente).

Het voordeel van het doorlopend krediet is dat je afgeloste bedragen weer opnieuw kunt opnemen. Hierdoor kan het een goede keuze zijn wanneer je een vakantiehuis wilt gaan kopen, maar niet volledig zeker bent van de staat van de woning en eventueel onderhoud. Een vakantiehuis financieren met een doorlopend krediet is echter wel lastig aangezien er vaak niet hele hoge bedragen geleend kunnen worden.

Vakantiehuis financieren met WOZ krediet

Een lening voor een vakantiehuis in het buitenland is vaak minder eenvoudig te regelen met een doorlopend krediet. Daarom zijn er een aantal kredietverstrekkers die een zogeheten WOZ krediet aanbieden. Dit is vergelijkbaar met een doorlopend krediet, maar meestal kun je meer lenen.

Bovendien liggen de rente van een WOZ krediet over het algemeen lager. Om te kijken welke vorm voor jou het meest voordelig is, raden we je aan om beide leenvormen met elkaar te vergelijken.

Kredietverstrekkers vergelijken

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er diverse mogelijkheden om een lening voor een vakantiehuis af te sluiten. Hierbij is het afsluiten van een nieuwe hypotheek of het verhogen van jouw huidige hypotheek vaak de meest voordelige optie. Echter is dit niet in alle gevallen mogelijk.

Mocht je niet in aanmerking komen voor een tweede hypotheek of een verhoging van jouw huidige hypotheek? Dan kun je wellicht op zoek gaan naar andere kredietverstrekkers. In onze vergelijker vind je alle aanbieders van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten.

Hier zie je direct wat de rentes zijn per kredietverstrekker en vind je binnen no time de meest voordelige aanbieder. Vergelijk altijd goed de voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers om te kijken of ze ook daadwerkelijk het meest voordelig zijn voor jouw situatie.

Rebecca Nunez

Auteur

Mijn naam is Rebecca Nunez, ik schrijf dagelijks over producten in de financiële sector. Tevens ben ik zelf actief in de aandelenmarkt. Naast de functie van auteur draag ik de verantwoordelijkheid van eindredacteur op deze website.

Laatst geüpdatet op: jul 28, 2022 @ 00:00

Persoonlijke lening vergelijken

“De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm in Nederland. Mede doordat het leendoel zelf is in te vullen.”

– Rebecca Nunez | Product expert

1

Krediet groep nederland
Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag
Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8,5 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000,-

Voorwaarden

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen
9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3
Krediet groep nederland

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

 € 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet

4

Krediet groep nederland
Binnen enkele uren duidelijkhied

★★★★

7,6 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten

5

Krediet groep nederland
Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,3 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5
Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem

6

Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet
Beoordeeld met een 8,4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Wellicht vind je dit ook interessant

Handige en actuele informatie tijdens je zoektocht naar de best passende kredietverstrekker.

Alternatieve leenvormen

Bekijk alternatieve leenvormen of vergelijk op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.