Tegenwoordig zijn er gelukkig tal van mogelijkheden om zonnepanelen te financieren. Hiervoor kun je naar de bank stappen of op zoek gaan naar een kredietverstrekker. Welke mogelijkheden er precies zijn hangt af van jouw inkomen en financiële situatie. Wij leggen je graag uit hoe je geld kunt lenen voor zonnepanelen.
Is geld lenen voor zonnepanelen verstandig?
Geld lenen voor zonnepanelen is voor sommige mensen een perfecte oplossing om hun huis te verduurzamen. Zo heeft niet iedereen het geld om de aanschaf en installatie van zonnepanelen te kunnen financieren.
Toch wil je graag je steentje bijdragen aan een beter milieu en zelf kunnen profiteren van een lagere energierekening. Bovendien zal je de zonnepanelen na een tijdje alweer terugverdiend hebben door de besparing op de energierekening. In dat geval is zonnepanelen financieren door middel van een lening een goede keuze.
Op welke manieren kan ik zonnepanelen financieren?
Wil je graag een lening voor zonnepanelen afsluiten? Dan heb je als consument verschillende mogelijkheden. Voornamelijk als je niet genoeg eigen geld hebt, kan geld lenen voor zonnepanelen de ideale oplossing zijn om jouw woning alsnog te kunnen voorzien van zonnepanelen. Bekijk hieronder daarom de mogelijkheden en bekijk welke financieringsvorm het beste bij je past.
Persoonlijke lening voor zonnepanelen
Het afsluiten van een persoonlijke lening voor zonnepanelen behoort tot één van de mogelijkheden. In dat geval sluit je een lening af bij de bank of een kredietverstrekker en zal je het geld in één keer op je rekening ontvangen. Hiervan kun je de aanschaf en installatie van de zonnepanelen financieren.
Een voordeel van de persoonlijke lening is dat je zelf de looptijd kunt bepalen. Als je de looptijd zo kort mogelijk houdt ben je sneller van de lening af en betaal je over een kortere periode rente. Hierdoor zullen de kosten van de lening lager blijven en ben je niet heel veel extra kwijt aan de zonnepanelen.
Daarnaast staan het maandbedrag en de rente van de lening vast tijdens de gehele looptijd. Hierdoor weet je precies wat je te wachten staat en kom je niet voor vervelende verassingen te staan.
Zonnepanelen kopen op afbetaling
Een andere mogelijk om zonnepanelen te financieren is door de zonnepanelen te kopen op afbetaling. In dat geval word je direct eigenaar van de zonnepanelen, maar betaal je de aanschafprijs en gelijke termijnen terug.
Houd er alleen wel rekening mee dat zonnepanelen op afbetaling vaak niet de meest voordelige manier is van financiering. Dit komt doordat de meeste aanbieders een rente hanteren van 9 à 10 procent. Daarbij kan de looptijd weleens oplopen tot 10 jaar waardoor je voor een lange periode rente betaald.
Groene lening voor zonnepanelen
In Nederland zijn er een aantal banken die speciale groene leningen verstrekkern voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen. Deze groene leningen zijn bedoeld voor het verduurzamen van jouw woning en hebben dan ook een vrij voordelig rentepercentage.
Er gelden echter wel een aantal voorwaarden voor het afsluiten van een groene lening voor zonnepanelen. Zo zal de lening alleen verstrekt worden aan mensen met een koopwoning. Daarbij kunnen er nog aanvullende voorwaarden worden gesteld, afhankelijk van de bank of kredietverstrekker.
Financieren van zonnepanelen met energiebespaarlening
De energiebespaarlening is net weer even anders dan de groene lening. Een energiebespaarlening is vaak voordeliger dan de groene lening met een rentepercentage tussen de 3 en 4 procent. Echter zal je de looptijd van de lening niet zelf kunnen bepalen. Ook zal je maximaal 75% van de lening mogen investeren in zonnepanelen en zal de overige 25% gebruikt moeten worden voor andere energiebesparende maatregelen.
Zonnepanelen financieren met hypotheek
Eén van de meest voordelige manieren van zonnepanelen financieren, is door middel van de zonnepanelen mee financieren in de hypotheek. Zo kun je tegenwoordig bij het afsluiten van een hypotheek, afhankelijk van jouw inkomen, maximaal € 9.000,- bij lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen.
Woon je al een langere tijd in jouw woning en heb je overwaarde? Dan is het in veel gevallen mogelijk om de hypotheek te verhogen. Met de verhoging kun je de zonnepanelen financieren en profiteer je van de lage rente op de hypotheek. De hypotheeklasten zullen hierdoor wel omhoog gaan. Laat je daarom altijd adviseren over de meest voordelige financieringsvorm in jouw situatie.
Gemeentelijke lening voor zonnepanelen
Sinds 2014 bieden gemeentes leningen aan voor zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen. Deze leningen worden ook wel duurzaamheidsleningen genoemd. Een verschil met de energiebespaarlening is dat de gemeentelijke lening voor zonnepanelen regionaal wordt geregeld in plaats van landelijk. Hierdoor gelden er andere regels en voorwaarden per gemeente.
Een duurzaamheidslening van de gemeente is vaak een voordelige keuze als je hiervoor in aanmerking komt. Let wel altijd goed op het rentepercentage in jouw gemeente om te kijken of er goedkopere alternatieven zijn. Je kunt in de meeste gevallen namelijk zelf geen looptijd kiezen voor de lening.
Is een lening voor zonnepanelen aftrekbaar?
Een lening voor zonnepanelen is zelf niet fiscaal aftrekbaar, maar de rente ervan wel. Dit is het geval wanneer je de lening hebt afgesloten met de hypotheek. Daarnaast geldt er voor leningen die bestemd zijn voor verbouwing, verbetering of verduurzaming van een woning vaak dat de rente fiscaal aftrekbaar zijn bij de inkomstenbelasting. Bovendien kun je de btw voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.
Goedkoop geld lenen voor zonnepanelen
Wil je graag een goedkope lening voor zonnepanelen afsluiten? Dan is het vaak het meest voordelig om de zonnepanelen mee te financieren in de hypotheek of je hypotheek te verhogen. Echter is dit niet voor iedereen mogelijk, maar blijven er genoeg alternatieven over.
Zo kun je op zoek gaan naar een bank die een speciale groene lening aanbiedt of kun je aankloppen bij de gemeente voor een duurzaamheidslening. Het nadeel is dan vaak wel dat je zelf geen inspraak hebt in de looptijd van de lening.
Daarom is het ook een mogelijkheid om een persoonlijke lening af te sluiten bij een alternatieve kredietverstrekker. Over het algemeen hanteren de kleinere aanbieders een lagere rente waardoor je voordeliger uit bent. Vergelijk verschillende kredietverstrekkers in onze vergelijker en vindt de aanbieder met de beste voorwaarden en laagste rente.