...

Geld lenen zonder rente

door | jul 26, 2022 | Geld lenen | 0 Reacties

Je hebt het vast weleens voorbij horen komen: geld lenen zonder rente, renteloze lening of een 0% rentekrediet. Alleen betekenen ze hetzelfde, namelijk een lening tegen 0% rente. Is het überhaupt mogelijk? Of is het een lokkertje waarbij je uiteindelijk alsnog rente betaald en misschien zelfs meer?
Tot €150.000,- | Snel duidelijkheid
  • Vanaf 3,90%
  • Minimaal €5.000,- lenen
  • Binnen enkele uren antwoord
  • BKR toetsing

★★★★: 8/10

Krediet groep nederland
Tot €100.000,- | Binnen uren duidelijkheid
  • Vanaf 3,90%
  • Minimaal €5.000 lenen
  • Looptijd: maximaal 120 maanden
  • Jarenlange ervaring in kredieten

★★★★★: 8,7/10

Geld lenen zonder rente

Op deze pagina gaan we je alles vertellen over de mogelijkheden van een lening zonder rente en op welke manieren het mogelijk is. Zo sluit je binnenkort een lening af waarbij je 0% rente betaald en haal je het meeste profijt uit de lening.

Is een renteloze lening betrouwbaar?

Wellicht heb je het al eens voorbij zien komen op tv, in de krant of op een social media platform; een renteloze lening. Maar is dit eigenlijk wel betrouwbaar? Want over een lening betaal je toch altijd rente.

Over het algemeen betaal je over een lening altijd rente. Kijk maar naar een lening bij de bank of andere kredietverstrekker. Rente zijn namelijk de kosten die je betaald voor het lenen van geld waar je op dat moment zelf niet over beschikt. Je betaalt het geld immers terug in delen en er bestaat een risico dat je het niet meer kunt terugbetalen. Hoe hoger het risico voor de geldverstrekker, hoe hoger de rente zullen zijn.

Echter kun je in sommige gevallen een lening aanvragen zonder rente. Dit zal niet via een bank of kredietverstrekker gaan, maar er zijn wel degelijk verschillende manieren voor. Om te weten te komen of renteloos lenen daadwerkelijk betrouwbaar is, is het zaak om de voorwaarden van een aanbieder altijd zorgvuldig door te nemen. Hierdoor kun je eventuele addertjes onder het gras uitsluiten.

Hoe kan ik geld lenen zonder rente?

Geld lenen zonder rente kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld aankloppen bij familie of vrienden, maar kan het in sommige gevallen ook voordelig zijn om bij je werkgever aan te kloppen. Wij snappen dat het in beide situaties niet prettig is om bij bekenden aan te kloppen voor een lening. Echter zal dit vaak wel de meest voordelige keuze zijn. Hieronder leggen we je uit hoe je dit kunt doen en waarom het voordelig is.

Renteloos lenen van vrienden

Heb je een bepaald bedrag nodig en valt het nog binnen de perken? Dan kun je altijd bij vrienden aankloppen. Je moet het immers van je vrienden hebben. Wellicht heb je een vriend(in) waarbij geld lenen zonder rente geen enkel probleem is. Wel zal je duidelijke afspraken moeten maken om de vriendschap te beschermen.

Door duidelijke afspraken te maken over aflossing en de looptijd voorkom je dat er onduidelijkheden ontstaan. Het is daarom ook belangrijk om duidelijk op papier te zetten wat er gebeurt als je de lening niet meer kunt terugbetalen, ondanks dat je hier beide liever niet over nadenkt. Vriendschappen zijn onbetaalbaar en je wilt uiteraard niet dat geld hier tussenin komt te staan.

Renteloze lening bij familie afsluiten

Aangezien het ooit vervelend kan zijn om bij vrienden aan te kloppen voor geld is geld lenen van familie zonder rente vaak wat toegankelijker voor de meesten. Familie blijft altijd familie, wat er ook gebeurt, maar ook in dat geval is het wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Maak daarom duidelijke afspraken over de maandelijkse aflossing, looptijd en wat er gebeurt als je de lening niet meer kunt terugbetalen. Hiermee voorkom je namelijk dat relaties met familieleden stuklopen om geld. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen.

Renteloze lening via werkgever

Een renteloze lening via een werkgever behoort ook tot één van de mogelijkheden. Echter is het in dat geval wel prettig als je een goede verstandhouding hebt met je werkgever. De meesten werknemers zullen namelijk niet zo snel naar hun werkgever stappen voor een lening, terwijl dit voor werkgevers vaak geen probleem is.

Werkgevers willen immers dat het goed gaat met hun personeel en financiële problemen kunnen een negatieve invloed op de prestaties van de werknemers. Het is daarom mogelijk om een voorschot van het loon aan je werkgever te vragen. Een groot voordeel hiervan is dat je hier geen rente over betaald. Het kan daarom gezien worden als geld lenen zonder rente, maar dan in de vorm van een voorschot.

Bovendien loopt een werkgever in dergelijke gevallen weinig risico aangezien ze het geld gegarandeerd terugkrijgen. Het zal echter een ander verhaal worden als de werknemer na het voorschot direct besluit ontslag te nemen, maar dit zal niet snel voorkomen in de praktijk.

Let op met een onderhandse lening zonder rente!

Geld lenen van vrienden, familie of een bekende wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. Hier wordt vaak voor gekozen wanneer iemand niet in aanmerking komt voor een reguliere lening bij de bank of kredietverstrekker.

Vaak wordt er gesuggereerd dat je met een onderhandse lening geld kunt lenen zonder rente, maar dit is niet helemaal waar. Kies je er toch voor om een onderhandse lening zonder rente af te sluiten bij een familielid, vriend of bekende zal de Belastingdienst kijken naar het rentevoordeel dat hierbij komt kijken.

Het rentevoordeel dat je krijgt door een onderhandse lening zonder rente wordt gezien als een schenking, maar het geleende bedrag dus niet. Komt het rentevoordeel boven de schenkingsvrijstelling van € 5.677 in 2022 (€ 6.604 in 2021)? Dan betaal je hier belasting over. In de meeste gevallen wordt er daarom een marktconforme rente in rekening gebracht, ook wanneer je leent van vrienden of familie.

Kredietverstrekkers vergelijken

Geld lenen zonder rente is wel degelijk mogelijk, maar het zal soms ook erg lastig zijn om hiervoor naar een bekende te stappen. Ook het vragen van een voorschot aan je werkgever kan lastig zijn. Echter zijn het wel mooie manieren om renteloos lenen mogelijk te maken.

Mocht je toch graag een reguliere lening af willen sluiten tegen een mooie rente en met goede voorwaarden? Neem dan een kijkje in onze vergelijker waar je diverse aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Zie direct wat de rentepercentages en voorwaarden zijn van verschillende kredietverstrekkers en vindt de aanbieders die het beste bij je past.

Rebecca Nunez

Auteur

Mijn naam is Rebecca Nunez, ik schrijf dagelijks over producten in de financiële sector. Tevens ben ik zelf actief in de aandelenmarkt. Naast de functie van auteur draag ik de verantwoordelijkheid van eindredacteur op deze website.

Laatst geüpdatet op: jul 29, 2022 @ 21:58

Persoonlijke lening vergelijken

“De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm in Nederland. Mede doordat het leendoel zelf is in te vullen.”

– Rebecca Nunez | Product expert

1

Krediet groep nederland
Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag
Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8,5 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000,-

Voorwaarden

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen
9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3
Krediet groep nederland

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

 € 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet

4

Krediet groep nederland
Binnen enkele uren duidelijkhied

★★★★

7,6 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten

5

Krediet groep nederland
Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,3 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5
Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem

6

Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet
Beoordeeld met een 8,4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Wellicht vind je dit ook interessant

Handige en actuele informatie tijdens je zoektocht naar de best passende kredietverstrekker.

Alternatieve leenvormen

Bekijk alternatieve leenvormen of vergelijk op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.