...

Heb jij (ver)bouwplannen waarvoor je veel geld voor moet lenen, zoals het verduurzamen of verbouwen van je woning? Dan heb je de keuze uit een persoonlijke lening afsluiten of je hypotheek verhogen. Voor beide opties zijn er verschillende voorwaarden, waarbij voor lagere bedragen een persoonlijke lening vaak goedkoper is. In dit artikel leggen we de verschillen uitgebreid uit, zodat jij weet welke optie het beste bij jouw situatie past.

Wat is het verschil tussen persoonlijke lening of hypotheek verhogen?

Een persoonlijke lening aanvragen en je hypotheek verhogen zijn beide vormen van geld lenen. Je vraagt een persoonlijke lening aan bij een bank of andere gelverstrekker. Een hypotheek verhoog je bij de hypotheekverstrekker waar je momenteel je huidige hypotheek hebt.

Je kunt alleen je hypotheek verhogen als je woning overwaarde hebt. Er is sprake van overwaarde op je huis als je woning meer waard is dan de hypotheekschuld die je nog hebt. De woningwaarde is de verwachte waarde als je nu je huis verkoopt. Om een beeld te krijgen van wat je woning ongeveer waard is, kun je vergelijkbare woningen in je straat of buurt bekijken die op dit moment worden verkocht. Wil je een meer concreet bedrag? Dan is er de mogelijkheid om de woningwaarde te laten bepalen door een taxateur.

Voordelen hypotheek verhogen of persoonlijke lening

Het kiezen tussen een persoonlijke lening aanvragen of je hypotheek verhogen is vaak lastig. Hieronder zetten we de voordelen van beide opties op een rij, zodat jij de beste keuze maakt voor jouw situatie.

Persoonlijke lening:

–    Het aanvraagproces voor een persoonlijke lening is vaak sneller en minder ingewikkeld. Een persoonlijke lening versimpelt het proces doordat een bezoek aan de notaris en bijbehorend papierwerk niet nodig zijn.

–    Ook heb je voor een persoonlijke lening geen overwaarde op je woning nodig en hoef je de woning niet te laten taxeren.

–    Een persoonlijke lening kun je gebruiken voor verschillende doeleinden, niet alleen voor uitgaven voor je woning.

Hypotheek verhogen:

–    Hypotheekrentes zijn over het algemeen lager dan rentes op persoonlijke leningen, dit kan leiden tot lagere totale kosten over de looptijd van de lening.

–    Hypotheken hebben meestal ook een langere looptijd, tot maximaal 30 jaar. Dit helpt als je een lagere maandelijkse betaling wilt.

–    Gebruik je de hypotheek voor het verduurzamen van je woning? Dan mag je maximaal 106 procent van je woningwaarde lenen. Normaal mag je niet meer dan 100 procent van je woningwaarde lenen.

Wanneer persoonlijke lening goedkoper dan hypotheek verhogen?

Wil jij geld lenen om je huis te verbouwen of verduurzamen? Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat het verhogen van je hypotheek niet altijd de slimste en voordeligste optie is. “Je kunt voor lage leenbedragen meestal beter een persoonlijke lening aanvragen dan je hypotheek verhogen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Dit komt doordat je bij je hypotheek verhogen met extra kosten krijgt te maken. “Zo betaal je advies-, afsluit- en taxatiekosten voor het nieuwe deel van je hypotheek en moet je opnieuw naar de notaris”, legt Bulthuis uit. “Deze kostenposten wegen bij lagere leenbedragen niet op tegen de lagere rente die je voor je hypotheek betaalt.”

Vanaf welk leenbedrag een persoonlijke lening goedkoper is, hangt af van de actuele rentetarieven. In juni 2023 was een persoonlijke lening voordeliger voor leenbedragen tot 23.000 euro. Inmiddels zijn de krediet- en hypotheekrentes verder gestegen.

Zorg dus altijd dat je eerst zelf een berekening maakt, of ga naar een financiële adviseur. Zo weet je of je in jouw situatie beter een persoonlijke lening af kunt sluiten of je hypotheek kunt verhogen.

Tip! Hoeveel kan ik lenen? Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt af van je vaste lasten en inkomen. Op Geld.nl bereken je direct hoeveel je maximaal kunt lenen, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn.