...

Een auto leasen kan voor verschillende mensen interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die graag in een representatieve auto willen rijden, of startende zzp’ers die met een bedrijfswagen hun pakketten of diensten kunnen leveren. Ook als werknemer kun je in een leaseauto rijden van de zaak. Erg handig dus, maar heeft een leaseauto eigenlijk ook gevolgen voor jouw hypotheek? We vertellen je hieronder meer over het leasen van een auto en de gevolgen voor jouw hypotheek.

Een auto leasen: deze leasevormen bestaan er

Het leasen van een auto kan zowel zakelijk als privé. Als je zakelijk een auto gaat leasen, kun je kiezen voor financial lease of operational lease. Met financial lease is de auto economisch al van jou: je betaalt dan ook zelf voor onder andere de verzekering en het onderhoud. Ook heb je recht op verschillende fiscale voordelen, waaronder de teruggave van de btw. Je hoeft bovendien de auto niet meer in te leveren bij de leasemaatschappij. Daarnaast ligt de bijtelling van een elektrische auto op dit moment ook nog eens lager. Een elektrische auto leasen kan dus zeker gunstig zijn als ondernemer.

Bij operational lease is het eigenlijk het tegenovergestelde. Je levert de auto wel weer in bij de leasemaatschappij na afloop, maar je hoeft niet te betalen voor de verzekering en de wegenbelasting. Daarnaast heb je bij deze leasevorm geen recht op fiscale voordelen.

Privé kun je ook een auto leasen. Dit is vaak in de vorm van private lease.

Auto leasen en de gevolgen voor jouw hypotheek

Ben je van plan om een auto te gaan leasen? Dan is het belangrijk om ook stil te staan bij de eventuele gevolgen ervan. Want, heeft het eigenlijk ook invloed op het leenvermogen van een toekomstige woning?

Een auto leasen is natuurlijk het aangaan van een lening. Je betaalt een maandelijks bedrag per maand en daarvoor mag je rondrijden in een auto. Bij een lening wordt natuurlijk ook een BKR-registratie gemaakt. Als je een hypotheek gaat aanvragen, wordt er ook gekeken of je een registratie hebt bij het BKR. Als dat zo is, kan dat in mindering worden gebracht op het bedrag dat je kunt lenen voor een woning. Krijg je ook een BKR-registratie bij een leaseauto?

Het krijgen van een BKR-registratie bij een leaseauto verschilt per situatie. Zo is het afhankelijk van op welke naam het leasecontract komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan jouw eigen naam, of op de naam van jouw eigen bedrijf. Als je zakelijk gaat leasen, komt de het leasecontract op de naam van het bedrijf te staan en dit heeft dus geen gevolgen voor jouw privésituatie. Vaak worden dan nog wel de financiën onder de loep genomen, zoals de jaarcijfers. Bij private lease komt het leasecontract wel op jouw eigen naam te staan en wordt er een BKR-registratie gemaakt als de leasemaatschappij is aangesloten bij Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk biedt veel voordelen, maar de BKR-registratie kan dus wel gevolgen hebben voor de hoogte van jouw hypotheek.