Kan ik een lening krijgen met een uitkering?
Het is lastig om concreet antwoord te geven op de vraag: ‘kan ik lenen met een uitkering?’ Dit komt doordat verschillende kredietverstrekkers andere voorwaarden stellen en het risico afhankelijk is van wat voor soort uitkering je hebt.
Daarnaast wordt er vaak gesteld dat een lening met een uitkering onmogelijk is, terwijl dit niet helemaal waar is. Ondanks dat banken en kredietverstrekkers meestal een vast inkomen eisen, zijn er ook een aantal uitzonderingen met betrekking tot geld lenen met een uitkering.
In welke gevallen kan je geld lenen met een uitkering?
Voor de meeste banken en kredietverstrekkers gelden er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om met een uitkering geld te kunnen lenen. Over het algemeen gelden hiervoor de volgende voorwaarden die betrekking hebben tot het risico van de bank of kredietverstrekker. Daarbij gelden er ook voorwaarden die de kans op een lening vergroten, maar niet betekenen dat een lening gegarandeerd is:
- De uitkering zal de gehele looptijd van de lening uitgekeerd moeten worden;
- De kans op een lening wordt vergroot als je maandelijks een vast bedrag aan uitkering ontvangt;
- De kans op een lening wordt vergroot als er een partner is met een vast inkomen.
Hoe kan ik een lening met een uitkering aanvragen?
Afhankelijk van het type uitkering en het bedrag dat uitgekeerd wordt kom je wel of niet in aanmerking voor een lening. Daarbij gelden er vaak verschillende regels en voorwaarden voor verschillende soorten uitkeringen. Om je hier een duidelijk beeld van te geven gaan we je hieronder alles vertellen over een lening aanvragen bij verschillende soorten uitkeringen.
Geld lenen met AOW uitkering
Als je met pensioen gaat heb je in Nederland recht op een AOW uitkering zodra de pensioenleeftijd is bereikt. Geld lenen met een AOW uitkering is dan ook geen enkel probleem. Een pensioenuitkering wordt namelijk gezien als een vast inkomen. Er zal dus worden gekeken naar de inkomsten van de uitkering (inclusief een eventueel aanvullend pensioen) en wat de vaste lasten zijn. Op basis van deze gegevens zal een bank of kredietverstrekker kijken hoeveel je verantwoord kunt lenen.
Geld lenen met WIA uitkering
Ben je chronisch ziek of heb je een chronische aandoening? Dan kom je in Nederland in aanmerking voor een WIA uitkering. Afhankelijk van de ernst van de aandoening of ziekte zal er een uitkeringsbedrag vastgesteld worden.
Is dit een vast bedrag en geldt de uitkering voor onbepaalde tijd? Dan zal je in de meeste gevallen in aanmerking komen voor een lening met WIA uitkering. De uitkering zal dan gezien worden als stabiel inkomen en een minder groot risico vormen voor een bank of kredietverstrekker.
Geld lenen met WW uitkering
Een WW uitkering wordt in Nederland toegewezen wanneer je 5 of meer uur per week van je werk verliest. Hierbij geldt wel dat je direct beschikbaar bent voor betaald werk en dat je in de laatste 36 weken voordat je werkeloos werd, minimaal 26 weken hebt gewerkt.
De werkeloosheidsuitkering (WW uitkering) duurt maximaal 24 maanden en is afhankelijk van je werkverleden en over hoeveel uren je sv-loon hebt ontvangen. Dit is het loon waar je verzekeringen en sociale premies over hebt betaald.
Omdat de WW uitkering maximaal 24 maanden duurt is het niet mogelijk om met alleen een WW uitkering een lening aan te vragen. In dat geval zal er een partner moeten zijn met een vast inkomen uit dienstverband. Hij/zij zal dan een lening af kunnen sluiten waarbij er geen rekening wordt gehouden met de hoogte van de WW uitkering. Een lening aanvragen met WW uitkering is dan ook nooit mogelijk.
Geld lenen met Wajong uitkering
Een Wajong uitkering is een uitkering voor jong gehandicapten. Hierbij staat de hoogte van de uitkering en de duur ervan vast waardoor het wordt gezien als een stabiel inkomen. De meeste kredietverstrekkers en banken nemen de Wajong uitkering dan ook mee in de weging van hoeveel geld je kunt lenen.
Geld lenen met bijstandsuitkering
Geld lenen met een bijstandsuitkering is niet mogelijk aangezien het vaak zo laag ligt dat je net rond kunt komen. Er is hierdoor nauwelijks ruimte voor een lening en wordt door banken en kredietverstrekkers gezien als een te groot risico. De hoogte van bijstandsuitkering ligt op 70% van het netto minimumloon voor alleenstaanden en op 100% voor samenwonenden of gehuwden.
Tips voor geld lenen met uitkering
Wil je graag geld lenen met een uitkering? Dan zijn er een aantal zaken belangrijk om op te letten. Om je hiervan op de hoogte te brengen, gaan we hieronder de belangrijkste aandachtspunten met je bespreken. Zo voorkom je dat je door een lening met uitkering in de financiële problemen terecht komt en sluit je de meest voordelige lening af.
1. Kies altijd voor een persoonlijke lening met een uitkering
Een persoonlijke lening met een uitkering is meestal de beste optie. Bij een persoonlijke lening weet je namelijk precies wat de maandlasten, looptijd en rente van de lening zullen zijn. Hierdoor kom je niet voor vervelende verassingen te staan en weet je precies wat je te wachten staat. Bovendien ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening waardoor je direct over kunt gaan tot aanschaf van hetgeen waarvoor je de lening wilt afsluiten.
2. Ga op zoek naar de aanbieder met de laagste rente
Om de kosten van de lening zo veel mogelijk te beperken is het zaak om op zoek te gaan naar een bank of (online kredietverstrekker) met de laagste rente. Uiteraard zijn zaken zoals de looptijd en voorwaarden ook belangrijk om rekening mee te houden. Staar je dus niet volledige blind op de rente, maar houd hier wel rekening mee.
De keuze voor een (online) kredietverstrekker zal je vaak al een redelijk rentevoordeel opleveren ten opzichte van een lening bij de bank. Banken hanteren over het algemeen namelijk hogere rentepercentages waardoor je er goed aan doet om altijd even verder te kijken. Gebruik hiervoor onze handige vergelijker en zie direct wat de rentes zijn bij verschillende aanbieders van leningen.
3. Houd rekening met de bijkomende maandlasten
Als je een lening gaat afsluiten wordt er altijd gekeken naar welk bedrag je verantwoordelijk kunt lenen. Hierbij wordt er voornamelijk rekening gehouden met de (bijkomende) maandlasten. Bij een lening betaal je namelijk maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente wat de maandlasten zal verhogen. Voor geld lenen met een uitkering is het dus extra zaak om rekening te houden met de maandlasten om te voorkomen dat je in de financiële problemen terecht komt.
4. Kies voor een zo kort mogelijke looptijd (als dit mogelijk is)
Kiezen voor een zo kort mogelijk looptijd is voor een lening met uitkering vaak lastiger. Echter zal dit de kosten van de lening wel beperken. Hoe korter de looptijd, hoe korter de periode is waar je rente over betaald. De maandlasten zullen door een kortere looptijd wel hoger worden. Mocht je een klein bedrag lenen met een uitkering? Kijk dan wat je maandelijks maximaal kwijt kunt om de rentelasten te beperken door de looptijd te verkorten, indien dit mogelijk is.
Let op voor aanbieders van ‘snel geld lenen met een uitkering’!
Termen zoals ‘snel geld lenen met een uitkering’ en ‘een spoed lening met een uitkering’ klinken heel aantrekkelijk. Maar zijn ze ook zo aantrekkelijk als ze klinken? Op het internet kom je tal van aanbieders tegen van zogeheten flitskredieten of minileningen. In de praktijk zien we dat dergelijke aanbieders erg duur zijn en hoge rentes in rekening brengen. Voor mensen met een uitkering is dit dan vaak ook geen verstandige keuze, ook vanwege de korte looptijden tussen de 3 en 6 maanden.
Waar kan ik geld lenen met een uitkering?
Tegenwoordig kun je bij veel banken en (online) kredietverstrekkers geld lenen met een uitkering. Afhankelijk van het type uitkering en de voorwaarden van een bank of kredietverstrekker zal je wel of niet in aanmerking komen voor een lening.
In de vergelijker op deze pagina hebben we diverse kredietverstrekkers bij elkaar gebracht. Hier kun je in één oogopslag zien hoe hoog de rente ligt bij diverse kredietverstrekkers. Bovendien kun je ook de voorwaarden van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken zodat je altijd de beste lening voor jouw situaties afsluit.