Zakelijke lening aanvragen & afsluiten, hoe zit het precies?
Een zakelijke lening, het kan op sommige momenten uitstekend uitkomen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je je werkkapitaal wil uitbreiden of dat je snel extra personeel moet inhuren. Natuurlijk kun je het zakelijk krediet ook gebruiken voor een winkelverbouwing of de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen.
De zakelijke lening wordt ook nog wel eens rekening courant krediet genoemd. Deze leenvorm uitermate geschikt voor startende ondernemingen, ZZP en MKB. Het zakelijk lenen laat zich voornamelijk kenmerken door het zelf bepalen van het leenbedrag. Daarnaast ben je ook in de mogelijkheid om de looptijd en jaarrente grotendeels te beïnvloeden.
Zakelijk geld lenen gaat vaak gepaard met eenvoudige en duidelijke afspraken tussen de onderneming en kredietverstrekker. Je bepaalt het leenbedrag en zult hier een rentetarief over moet betalen. Een zakelijke lening aanvragen is niet moeilijk. Echter raden we het je wel eerst aan om eerste alle zakelijke lening aanbieders met elkaar te vergelijken op de belangrijkste factoren.
Zakelijke lening met negatieve BKR, wat kan ik doen?
Een zakelijke lening met negatieve BKR afsluiten? Veel bedrijven vragen er vandaag de dag naar. Allereerst is het goed om te weten dat er bij het aanvragen van zakelijke lening wordt gekeken naar het bedrijfskrediet, niet naar het privé vermogen.
Met een particuliere lening is het namelijk het geval dat je aan een BKR toetsing wordt ondervonden. Echter is dit met een rekening courant krediet niet altijd het geval. Tijdens een BKR toetsing wordt er gekeken naar de kredietwaardigheid van de desbetreffende persoon. Met een zakelijke lening wordt er echter geen BKR toetsing uitgevoerd. Een zakelijke lening met negatieve BKR is dan ook mogelijk.
Beschik je over het algemeen over een negatieve BKR codering dan willen kredietverstrekkers vaak geen krediet verstrekker. In deze gevallen is het risico te hoog geacht door de verstrekker. Zoals we hierboven al zeiden wordt een onderneming niet ondervonden aan een BKR toetsing. Bedrijfskredieten worden namelijk niet bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd. Zakelijk geld lenen zonder BKR registratie is dan ook mogelijk.
Voor het aanvragen van de zakelijke lening zullen voornamelijk voorwaarden worden gesteld omtrent de jaarcijfers en bestaansjaren. Hieronder zullen we er meer over vertellen. Meer weten over geld lenen zonder BKR in het algemeen? Druk op de link!
Zakelijk krediet zonder jaarcijfers, is dit ook mogelijk?
Wil je zakelijk lenen en rekening courant krediet aanvragen zonder jaarcijfers? Het is gebruikelijk dat je bij deze leenvorm jaarcijfers aanlevert. Kredietverstrekkers willen een risicoprofiel opzetten. Daarnaast moet er worden verzekerd dat er voldoende omzet aanwezig is binnen het bedrijf. De zakelijke lening moet namelijk wel terugbetaald kunnen worden.
Zakelijk krediet zonder jaarcijfers kan een lastige klus zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat je voor de meeste verstrekkers van een zakelijke lening minimaal 1 tot 2 jaar actief moet zijn op de markt. Het klinkt wellicht allemaal niet zo moeilijk, het aanleveren van jaarcijfers. Echter komt het in de praktijk vaak voor dat veel starters maar lastig aan een zakelijk krediet kunnen komen. Vaak in een periode wanneer financiering het aller hardst nodig is.
In sommige gevallen is het mogelijk om een zakelijk krediet zonder jaarcijfers aan te vragen. Houd in deze gevallen altijd rekening met voorwaarden welke je met een particuliere lening wellicht niet gewend bent. Let dan voornamelijk op de gevolgen wanneer je de financiële verplichting niet na kunt komen als je wil beginnen met geld lenen.
Zakelijk krediet zonder jaarcijfers en de startende onderneming
Wil je als startende onderneming zakelijk lenen dan kan dit nog weleens knap lastig worden. Er zal namelijk vrijwel altijd worden gevraagd naar je jaarcijfers. Dit is natuurlijk niet mogelijk wanneer je nog niet langer dan één jaar actief bent op de markt of je vakgebied. Je hebt simpelweg nog geen jaarcijfers.
Geld lenen zakelijk neemt risico’s met zich mee. Het komt dan ook nog wel eens voor dat startende ondernemingen zakelijk geld lenen en de financiële lasten niet kunnen dragen. Veel starters kiezen ervoor om een omzetprognose op te zetten. Echter volstaat dit ook niet en kun je simpelweg geen zakelijke lening ontvangen. Je kunt eventueel nog uitwijken naar een lening voor de privé persoon, hierbij kun je kiezen uit de persoonlijke lening of doorlopend krediet.
Desalniettemin zijn er soms verstrekkers welke startende onderneming een zakelijk krediet zonder jaarcijfers verschaffen. Natuurlijk een goede optie wanneer je je eerste noodzakelijke investeringen moet voltooien. Houd hierbij echter wel goed in de gaten dat je verantwoord leent. Tevens is het ook mogelijk om een investeringsplan op te stellen en eventuele banken te overtuigen. Met een beetje inzet, passie en doorzettingsvermogen is het mogelijk om zakelijk krediet zonder jaarcijfers te verkrijgen.
Risico’s van zakelijk krediet
Je zult het spotje of de leus weleens zijn tegengekomen “geld lenen kost geld”. Ook dit is bij een zakelijke lening het geval. Zorg dan ook dat je altijd verantwoord leent, zowel particulier als met de onderneming. Zie het zakelijk lenen niet als een alternatief wanneer je privé niet meer kunt lenen door een negatieve BKR toetsing.
Kun je niet meer voldoen aan de financiële verplichting van een zakelijke lening dan kan het tot gevolg hebben dat er aanspraak wordt gemaakt op je privé vermogen en bezittingen. Pas hier dus goed mee op en leen een verantwoord bedrag voor een doorgedacht leendoel. Het komt in de praktijk regelmatig voor dat er een gedwongen verkoop van roerende en onroerende goederen plaatsvindt.
Voorwaarden van een zakelijke lening
Net als bij een particuliere lening zitten er voorwaarden verbonden aan het zakelijk krediet. In sommige gevallen zijn ze zelfs nog wat strenger. Niet gek natuurlijk want zakelijk geld lenen kan om grote bedragen gaan. Deze voorwaarden zijn dan ook met name in het leven geroepen om het risico van de bank of financiële instelling te verkleinen.
Over het algemeen is het zo dat wanneer je over een laag risico beschikt je een voordeligere rente zakelijke lening krijgt aangeboden. We hebben hieronder een aantal belangrijke voorwaarden van het zakelijk krediet voor je opgesomd, lees je mee?
Vestigingsland van de onderneming en ondernemer
Wil je zakelijk lenen dan wordt er vrijwel altijd de voorwaarde gesteld dat de ondernemer staat ingeschreven in Nederland en de onderneming ook in Nederland is gevestigd. Aan zakelijk geld lenen zitten voor de kredietverstrekkers flink wat risico’s verbonden. Dit wordt geëist omtrent de juridische zaken welke te maken hebben met de verhaalbaar- en aansprakelijkheid.
In Nederland zijn deze zaken juridisch goed geregeld waardoor het risico sterk wordt verlaagd. Dit risico zal gaan stijgen wanneer de onderneming in het buitenland is gevestigd.
Het aanleveren van de jaarcijfers
Beschik je in Nederland over de ondernemersvorm BV of NV dan zal je door nieuwe wet- en regelgeving jaarlijks de jaarrekening moeten publiceren. Wil je zakelijk geld lenen dan zal de betreffende kredietverstrekkers met de hoogste waarschijnlijkheid een kijkje gaan nemen in deze jaarcijfers. Er wordt gekeken naar de kredietwaardigheid waarop de geldnemer zal worden beoordeeld.
Met name bij een zakelijk rekening courant krediet is het belangrijk dat het risico zoveel mogelijk wordt ingedamd. Wanneer de onderneming over grote omzetten beschikt zal het risico aanzienlijk gaan dalen. Dit zal je dan ook zeker terug zien in de rente zakelijke lening. Deze wordt namelijk vastgesteld aan de hand van de situatie van de onderneming.
Minimale omzetten voor een rekening courant krediet
Je kunt een zakelijke lening aanvragen wanneer je beschikt over een minimale omzet. De eisen welke worden gesteld door de kredietverstrekkers kunnen per verstrekker verschillen. In de meeste gevallen wordt een minimale omzet van € 50.0000 per boekjaar geëist. Over het algemeen is het zo dat de rente zakelijke lening zal dalen wanneer je over een zo groot mogelijk omzet beschikt.
Bestaansjaren van het bedrijf
Naast de minimale omzeteis wordt er ook sterk rekening gehouden met de bestaansjaren van het bedrijf welke de keuze maakt voor geld lenen zakelijk. Over het algemeen zal het bedrijf minimaal 2 jaar moeten bestaan. Dit termijn zal ingaan vanaf het moment dat de onderneming zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Wanneer je onderneming langer bestaat weet de kredietverstrekker dat je tegen een aantal zaken bestand bent. Je bent namelijk al langer dan 2 jaar actief op de markt en nog niet failliet verklaard. Besta je al een flink aantal jaren en beschik je over flinke omzetten dan zal zakelijk lenen een zeer interessante optie kunnen zijn. Het risico is namelijk lager waardoor je een voordelige rente zakelijke lening ontvangt.
De voorwaarden welke we hierboven hebben uiteengezet worden door de meeste zakelijk kredietverleners in Nederland gehanteerd. De kredietverstrekker zal een lijst met voorwaarden nagaan om een uiteindelijk risicoprofiel op te kunnen stellen en hier een rente zakelijke lening aan te verbinden. Houd echter wel rekening met het feit dat bovenstaande gegevens per verstrekker kunnen verschillen.
Zakelijke lening oversluiten, is het mogelijk?
Het is mogelijk dat dit niet je eerste keer is dat je op zoek bent naar een zakelijk krediet. Het komt dan ook vaak voor dat ondernemingen meerdere leningen hebben afgesloten bij verschillende kredietverstrekkers. In principe niet erg maar de kans is groot dat je voor een aantal zakelijke leningen teveel rente betaalt.
Een snel gekozen oplossing is het oversluiten of samenvoegen van een of meerdere van je zakelijke kredieten. Voordat je deze keuze maakt is het meer dan aangeraden om alle aanbieders van deze leenvorm met elkaar te vergelijken. Dit is mogelijk op onze website middels de vergelijker, neem eens een kijkje.
Zakelijk krediet oversluiten, wat zijn de mogelijke redenen?
Zakelijk lenen kan voordelen met zich meebrengen maar je wil natuurlijk niet teveel rente betalen. Wanneer je over meerdere zakelijke leningen bij verschillende verstrekkers beschikt is de kans er groot dat je bij een van deze twee teveel rente zakelijke lening betaalt. Tevens is het mogelijk dat je één of meerdere van deze leningen in een ongunstige tijd voor de rente.
Het komt er in deze situatie op neer dat je een hogere rente betaalt dan momenteel wordt aangeboden. Je kunt dan ook de keuze maken voor zakelijke lening oversluiten naar een andere verstrekker. Houd er echter wel rekening mee dat deze nieuwe kredietverstrekker andere voorwaarden kan stellen dan waar je nu over beschikt.
Sluit je je rekening courant krediet over naar een nieuwe kredietverstrekker dan sluit je als het ware een nieuwe lening af. De nieuwe verstrekker zal ervoor zorgen dat je huidige zakelijke lening wordt afgelost. Daarnaast zul je rekening moten houden met een zogenaamde oversluitboete. Informatie over deze oversluit boete staan vermeld in de voorwaarden.
Het is zaak dat je jezelf hierover inleest voordat je de keuze maakt voor het oversluiten van je zakelijke lening. Het komt in de praktijk namelijk nog wel eens voor dat het rendement van de overstap minder bedraagt dan de oversluitboete. In dit geval ben je nog slechter uit en had je beter bij je oude zakelijke lening verstrekker kunnen blijven.
De totale kosten zakelijk krediet
Een veel gestelde vraag onder ondernemers welke op zoek zijn naar een zakelijk krediet is wat de totale kosten zijn van een zakelijke lening en hoe deze precies zijn opgebouwd. De kosten van een zakelijk rekening courant krediet bestaan voornamelijk uit de rente zakelijke lening en de afsluitprovisie.
Zoals we je al eerder hadden verteld wordt de rente zakelijke lening vastgesteld aan de hand van het risicoprofiel van de onderneming. Ook de hoogte en looptijd spelen een grote rol in het rentetarief. De afsluitprovisie is een percentage over het totale geleende bedrag. De afsluitprovisie bedraagt in de meeste een gevallen een percentage van 3% tot 5%.
Tijdens zakelijke lening aanvragen zal je een rente aanbod ontvangen. Dit bedekt voor het grootste deel de kosten. Het is dan ook belangrijk dat je voor een zakelijke lening kiest met passende voorwaarden en lage rente. De rente zakelijke lening kun je ook in onze vergelijker vergelijken. Het tarief ligt in de meeste gevallen tussen de 4% en 20% op jaarbasis.
Welke ondernemingen kunnen zakelijk geld lenen?
Je zult wellicht denken dat iedere onderneming in de mogelijkheid is om een zakelijke lening af te sluiten. Met name de startende ondernemingen hebben moeite met zakelijk geld lenen. Extra lastig want het geld is op dat soort moment broodnodig. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat zakelijke lening verstrekkers de voorwaarde stellen dat de onderneming over een bepaald aantal bestaansjaren beschikt.
Doorgaans spreken we bij de meeste verstrekkers over 2 bestaansjaren. Dit termijn zal ingaan vanaf het moment dat de onderneming is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het kan ook voorkomen dat er 3 bestaansjaren als voorwaarde voor zakelijk lenen wordt gesteld.
Daarnaast zal je ook rekening moeten houden met de jaarcijfers. De meeste ondernemingen beschikken niet over positieve jaarcijfers of zelf nog helemaal geen jaarcijfers. Op basis van deze cijfers wordt de rente zakelijke lening voornamelijk bepaald.
Je kunt met iedere ondernemingsvorm een zakelijke lening aanvragen. Het is dan ook voornamelijk belangrijk dat je over voldoende bestaansjaren en (positieve jaarcijfers) beschikt. Deze voorwaarden worden door de kredietverstrekker gesteld om het risico aanzienlijk te verlagen. Starters kunnen als alternatief een investeringsplan opstellen. Beschik je over passie, doorzettingsvermogen en flinke inzet dan is het wellicht mogelijk dat je een zakelijk krediet zonder jaarcijfers of bestaansjaren kunt.
Business of investeringsplan nodig voor geld lenen zakelijk?
Er bestaat onduidelijk over het nodig hebben van een business of investeringsplan voor een zakelijke lening. In de standaardsituatie is dit niet het geval waardoor dit voor een zakelijke lening los vaak niet eens nodig is. Echter moet je wel rekening houden dat dit wel gevraagd kan worden wanneer je besluit om een flink bedrag te gaan lenen. In dit geval dient het plan ook voor risicobeperking van de geldverstrekker. Daarnaast zullen je bestaansjaren en jaarcijfers van groot belang zijn wanneer je kiest voor zakelijke lening aanvragen.
Het is nooit verkeerd om voor je onderneming een business plan te hebben liggen. Het is natuurlijk logisch dat er grote geld bedragen worden verstrekt zonder een duidelijk doel of plan. Het is dan ook voornamelijk verstandig om een businessplan klaar te hebben liggen wanneer je een groot zakelijk krediet wil aanvragen. Omdat het niet altijd standaard gevraagd wordt betekent niet dat de kredietverstrekker niet hoeft te weten waar je krediet voor gaat gebruiken. Dit willen ze namelijk altijd weten.
Voordat je daadwerkelijk de keuze maakt voor zakelijke lening aanvragen is het slim om alle aanbieders van zakelijke leningen met elkaar te vergelijken. Het kan je op jaarbasis dan ook flink wat geld schelen.
De rente zakelijke lening, hoe zit het?
Er bestaan verschillende benamingen voor de zakelijke lening. Zo kun je het tegenkomen onder de benamingen zakelijk krediet, zakelijke financiering of ondernemerskrediet. Het betekent allemaal hetzelfde en je betaalt er een rente over. Veel mensen vragen zich af hoe het precies zit met de rente zakelijke lening. Wij begrijpen goed dat er onduidelijkheid bestaat en zullen het proberen te verduidelijken.
Rente zakelijke lening, hoe wordt de hoogte bepaald?
Een zakelijk krediet krijg je aangeboden aan de hand van de situatie van de onderneming. Het is dan ook een financieel product op maat. Het is hierdoor mogelijk om de zakelijke lening zo goed mogelijk af te stemmen op het leendoel. Ga je een zakelijke lening aanvragen bij een grootbank in Nederland dan zal je een aantal gesprekken moeten ondergaan. Je kunt ook kiezen voor het online zakelijke lening aanvragen. De rente zakelijke lening kent grote verschillen onder aanbieders.
Het rentetarief wordt vastgesteld aan de hand van een aantal factoren. Er wordt een risicoprofiel opgesteld waarop vervolgens de rente zakelijke lening wordt vastgesteld. Voornamelijk de bestaansjaren en jaarcijfers zijn van belang wanneer je een zakelijke lening wil aanvragen. In onze vergelijker zie je de verschillen in rente zakelijke lening.