Aflossingsvrije hypotheek in 2022

door | sep 8, 2022

Aflossingsvrije hypotheek verstrekkers vergelijken of op zoek naar waardevolle informatie over deze hypotheekvorm? Je bent precies op de goede plek. We hebben op deze plek namelijk alle belangrijke punten voor je beschreven. Na het lezen kun je het aanbod onafhankelijk vergelijken.
Hypotheekketen van het jaar 2019
  • Gratis telefonisch consult
  • Meer dan 22 hypotheken
  • Geldige AFM vergunning
  • Klantbeoordeling van 9,8
  • Locaties door heel Nederland

★★★★: 8,5/10

Vind de beste aflossingsvrije hypotheek

Verschillende kredietverstrekkers vergelijken op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.

Aflossingsvrije hypotheken bekijken

“Het loont om je maximale hypotheek te laten berekenen bij een partij welke het gehele aanbod voor je checkt. Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet.”

– Rebecca Nunez | Product expert

1

Krediet groep nederland

Hypotheekketen van het jaar 2019

★★★★

8,5 / 10

Telefonisch consult

Ja (gratis)

Aanbod

Meer dan 22 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Locaties door heel Nederland
Hoge klantbeoordeling: 9,8
2
Krediet groep nederland

Bekend van RTL4

★★★★

8 / 10

Telefonisch consult

Ja (gratis)

Aanbod

Meer dan 8 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 402.469 huishoudens over hun financiële situatie geadviseerd

Gratis offerte aanvraag voor meerdere diensten

Meer dan 40 experts aanwezig

3
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

7,7 / 10

Telefonisch consult

Ja (gratis)

Aanbod

Meer dan 430 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen
Binnen 24 uur duidelijkheid
Garantie: de laagste hypotheekrente

Waarom kies je voor een aflossingsvrije hypotheek?

Met een aflossingvrije hypotheek hoef je tijdens de looptijd niet af te lossen. Er hebben de afgelopen jaren ook flink wat veranderingen plaatsgevonden in de gedragscode.

Vanaf augustus 2011 mag je nog maar 50% van de vrije verkoopwaarde financieren met een aflossingvrije hypotheek. Je dient dus ook op zoek te moeten naar een tweede, ondersteunende, hypotheekvorm.

Het is verstandig om je maximale hypotheek gratis te laten berekenen. Neem een kijkje in de vergelijker voor een overzicht met betrouwbare partijen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek precies? Veel mensen vragen zich het af. Gelukkig kunnen wij je helpen en zullen we je alles uitleggen over deze hypotheekvorm. De hypotheekvormen verschillen voornamelijk in de manier waarop de schuld moet worden afgelost.

Maar wat is aflossingsvrije hypotheek dan voor hypotheekvorm? De naam verklapt al een hele hoop. Je zult met de keuze voor deze vorm de gehele looptijd niets aflossen van je totale geleende bedrag.

Daarnaast zal de kredietverstrekker (vaak een grootbank) geen voorwaarden, regels of verplichtingen stellen. Het is dan ook vaak niet nodig om vermogen vast te zetten op een rekening of je vermogen in een verzekering te storten.

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Bij de vraag: wat is een aflossingsvrije hypotheek? Hoort natuurlijk ook de vraag: hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek? Het klinkt wellicht wat raar dat je je schuld gedurende de looptijd niet hoeft af te lossen. Desalniettemin zal deze hypotheekvorm zorgen voor de laagste maandlasten op de korte termijn. Met nadruk op korte termijn.

Maar hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek dan op de lange termijn? Je zult aan het einde van de looptijd nog de totale schuld hebben openstaan. Het is dan ook niet gek dat deze hypotheekvorm een vrij risicovolle keuze is. Daarnaast is het risico de afgelopen jaren nog sterker verhoogd door veranderde wet- en regelgeving vanuit de Belastingdienst.

De renteaftrek mag voortaan niet langer dan 30 jaar duren. Veel mensen hebben dan ook een aflossingsvrije hypotheek looptijd van 30 jaar. Na het aflopen van deze looptijd zul je de volledige schuld moeten aflossen. De meeste hypotheeknemers maken de keuze voor het verkoop van de woning of het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Houd rekening met het feit dat je maar 30 jaar het recht hebt op de aflossingsvrije hypotheekrente aftrek. Dit belastingvoordeel vervalt dan ook wanneer je er de afgelopen 30 jaar gebruik van hebt gemaakt. We hebben verder op deze pagina een speciaal plekje toegewijd aan de aflossingsvrije hypotheek en de Belastingdienst.

Regels aflossingsvrije hypotheek afsluiten

Zoals we hierboven al hadden verteld is er de afgelopen jaren flink wat veranderd in de wet- en regelgeving omtrent deze hypotheekvorm. Naast veranderingen in de renteaftrek is er ook een nieuwe gedragscode ondertekend door de meeste banken in Nederland.

De gedragscode hypothecaire financieringen welke is ingegaan in augustus 2011 heeft ervoor gezorgd dat je maximaal 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning krijgt verstrekt.

Destijds moesten particulieren uitwijken naar een tweede alternatieve hypotheekvorm waarbij een aflossingsverplichting wel verplicht was. Wil je vandaag de dag een aflossingsvrije hypotheek afsluiten dan zijn er dus wat dingen veranderd.

Dit komt door het zogenaamde overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek waar we hier onder op deze pagina uitgebreid uitweiden. Mis deze regels aflossingsvrije hypotheek afsluiten niet wanneer je geïnteresseerd bent in deze hypotheekvorm.

Krediet groep nederland
Hypotheekketen van het jaar 2019
  • Gratis telefonisch consult
  • Meer dan 22 hypotheken
  • Geldige AFM vergunning
  • Klantbeoordeling van 9,8
  • Locaties door heel Nederland

★★★★: 8,5/10

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek

Het overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek mag je zeker niet missen wanneer je op zoek bent naar deze hypotheekvorm. Zoals we je hierboven hebben verteld zijn er de afgelopen flink wat veranderingen doorgevoerd in de wet- en regelgeving vanuit de Belastingdienst. Sinds 1 januari 2013 is het overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek van kracht. We zullen je precies uitleggen wat de eventuele positieve of negatieve gevolgen voor jouw situatie van kracht kunnen zijn.

Gevolgen overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek

Het overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek Belastingdienst zal er voor zorgen dat de oude regels omtrent het eigen woningbezit van kracht blijven tot uiterlijk 2044. Echter zul je voordat je in aanmerking komt het voor het overgangsrecht wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo moest je voor 31 december 2012 al over een hypotheekschuld beschikken.

Dit overgangsrecht heeft betrekking op de vraag of de aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar is of niet. Is de rente aflossingsvrije hypotheek dan aftrekbaar na 1 januari 2013? Particulieren welke de keuze hebben gemaakt voor deze vorm voor de aankoop of verbouwing van de woning kunnen nog wel profiteren van dit belastingvoordeel. Echter wel onder andere voorwaarden.

Deze hypotheekvorm nam enorm toe in populariteit. In principe geen ramp maar veel woningbezitters beschikken op dat moment over een hoge hypotheekschuld welke gedurende de looptijd niet wordt afgelost. De overheid wilde een rem zetten op de grote afname van deze hypotheekvorm.

Aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar?

Sinds 2013 is er dus een nieuwe belastingregel van kracht. De voordelen van de aflossingsvrije hypotheek rente aftrekbaar zijn ingeperkt. De voorwaarden voor de huidige hypotheekrente aftrek zijn als volgt. Je komt in aanmerking voor de hypotheekrente aftrek wanneer je de hypotheek hebt afgesloten en deze middels een aflossingsregeling vanaf het begin aflost. Daarnaast mag je maar maximaal 30 jaar gebruik maken van dit belastingvoordeel.

Heb je voor 2013 de keuze gemaakt voor aflossingsvrije hypotheek afsluiten dan kun je middels het overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek nog steeds gebruik maken van de oude belastingregelingen voor eigen woning bezit. Wat dit kortweg inhoudt is dat je je rente niet meer mag aftrekken bij deze keuze voor deze hypotheekvorm. Je zult moeten kiezen voor een lineaire of annuïtaire hypotheek.

De keuze voor deze hypotheekvorm is door deze belastingregeling flink afgenomen. Daarnaast kun je niet meer de volledige waarde van de woning lenen en zul je moeten uitwijken naar een secundaire hypotheekvorm met een aflossingsregeling.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten, is het mogelijk?

Veel mensen maken de keuze voor aflossingsvrije hypotheek oversluiten. Het kan dan ook flink wat voordelen opleveren welke we graag met je willen bespreken. Het is niet gek dat mensen de keuze maken voor aflossingsvrije hypotheek omzetten want je mag je aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een nieuwe verstrekker. Daarnaast kan het zo zijn dat je deze hypotheekvorm hebt afgesloten tegen een rente welke veel hoger ligt dan de actuele rente. Deze liggen namelijk historisch laag.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een alternatieve kredietverstrekker

In de meeste gevallen kun je de keuze maken voor het oversluiten aflossingsvrije hypotheek. Zoals we al zeiden kun je profiteren van voordelige rentes en/of betere voorwaarden. Maar let goed op, zoals we hierboven al hadden verteld zijn er enige belastingregelingen veranderd omtrent het eigen woning bezit.

Veel mensen welke hun aflossingsvrije hypotheek oversluiten willen deze graag meenemen naar de nieuwe kredietverstrekker. Dit is in de meeste gevallen mogelijk wanneer je deze hypotheekvorm hebt afgesloten voor 1 januari 2013. Ook is er een nieuwe gedragscode welke ervoor zorgt dat er maximaal 50% van de woning gefinancierd kan worden.

Financiering van 50% van de woningwaarde

Naast de veranderde belastingregeling is ook de hoogte van de financiering aanzienlijk gedaald. De meeste banken in Nederland zijn aangesloten bij de gedragscode hypothecaire financieringen. Deze banken zullen vaak maar 50% van je woningwaarde aflossingsvrij willen financieren. Let hier dan ook goed op wanneer je de keuze maakt voor aflossingsvrije hypotheek oversluiten.

Na 2013 is het vaak niet mogelijk om je aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een andere verstrekker. Deze mensen zullen vaak de keuze moeten maken voor bij het aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek.

Desalniettemin bestaan er banken of kredietverstrekkers welke boven deze 50% aflossingsvrij willen financieren. Dit zul je ten alle tijden moeten aanvragen middels een verzoek. Kies je hiervoor dan zal het risico van de kredietverstrekker aanzienlijk stijgen waardoor deze aanvraag apart beoordeeld zal worden.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten een goede keuze voor jou?

Aflossingsvrije hypotheek omzetten een voordeligere keuze voor jouw situatie? Je zult uiteindelijk de keuze moeten maken uit twee verschillende opties. Zo kun je de hoogste besparing of laagste maandlasten realiseren wanneer je de keuze maakt voor oversluiten aflossingsvrije hypotheek.

Je zult rekening moeten houden met het feit dat je nog maar vaak 50% van de woningwaarde gefinancierd krijgt. Hierdoor ben je noodgedwongen om een alternatieve hypotheekvorm te kiezen. Zo kun je de keuze maken voor de annuïtaire hypotheekvorm waarbij je een aflossingsregeling hebt met een looptijd van 30 jaar. Tevens is de aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar tot een maximum van 30 jaar.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek

Op zoek naar mogelijkheden om je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek? Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten is vrijwel altijd mogelijk. Let wel altijd even goed op de datum wanneer jij deze hebt afgesloten. De aflossingsvrije hypotheek oversluiten wordt steeds populairder. Niet gek want vroeger werd er massaal gekozen voor deze hypotheekvorm.

Het grootste kenmerk en voordeel van deze hypotheek was toen en nu nog steeds dat je gedurende de looptijd niet hoeft af te lossen. Particulieren kozen er massaal voor. Echter is de populariteit de afgelopen jaren wel wat afgenomen waardoor de vraag naar aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek toeneemt.

Waarom een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek?

Er wordt door sommige mensen gesteld dat deze hypotheekvorm de goedkoopste is waar je uit kunt kiezen. Ze denken dit voornamelijk doordat er maandelijks niet wordt afgelost. De maandelijkse kosten liggen dan ook enorm laag. De enigste kosten waar je maandelijks mee te maken krijgt zijn de rente kosten over het geleende bedrag.

Echter spreken we hier over de korte termijn. Na de looptijd zul je de volledige schuld namelijk moeten terugbetalen. Het hoeft dan ook niet de goedkoopste hypotheekvorm te zijn. Daarnaast zijn de belastingvoordelen ingeperkt waardoor deze zelfs duurder kan uitvallen dan een alternatieve hypotheekvorm.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek is vandaag de dag dan ook een veelgemaakte keuze. Je zult de openstaande schuld immers een keer moeten afbetalen. Er zijn een aantal opties waarmee de schuld kan worden afbetaald. Er wordt vaak uitgegaan van een stijging in de woningwaarde waarmee de openstaande schuld kan worden afbetaald. Echter is dit geen zekerheid.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je gedurende de looptijd er achter komt dat je je woning niet wil verkopen. Om dit te voorkomen zul je op korte termijn de keuze moeten maken voor de aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek

Er een aantal pluspunten en voordelen te benoemen voor de keuze voor aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek. Het grootste nadeel van deze hypotheekvorm is natuurlijk dat je aan het einde van de looptijd de gehele schuld nog moet aflossen.

Met de annuïteitenhypotheek zul je iedere maand een deel van je schuld aflossen. Daarnaast kun je profiteren van de huidige actuele lage hypotheekrente. Op deze manier kun je ook je huidige voorwaarden openbreken.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek

Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten kan een verstandige keuze zijn welke je flink wat financiële voordelen kunnen opleveren. Echter zitten er ook wat nadelen aan verbonden waar je wel degelijk rekening mee moet houden. Er zitten in de meeste gevallen vaak kosten verbonden aan aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek. Hierbij moet je denken aan de kosten voor een taxatie, notaris en advies.

Boeterente bij het oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Naast de hierboven genoemde kosten kan er door de verstrekker ook een boete in rekening worden gebracht. Dit is in de meeste gevallen in de vorm van een rente. Hiermee zullen de niet gemaakte inkomsten worden gecompenseerd. Deze hoogte van de zogenaamde boeterente is afhankelijk van een aantal factoren. Je rentetarief, de actuele rentestand en de resterende looptijd zullen de belangrijkste zijn.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten

Er bestaat een verschil tussen aflossingsvrije hypotheek omzetten en aflossingsvrije hypotheek oversluiten. We spreken over aflossingsvrije hypotheek omzetten wanneer je deze omzet naar een andere hypotheekvorm. Dit kan een lineaire of annuïteitenhypotheek zijn.

Je zult niet oversluiten naar een andere kredietverstrekker maar blijft verbonden aan de vooraf afgesproken rentestand en voorwaarden. Wellicht vraag je je af of er een verschil zit in de kosten voor de aflossingsvrije hypotheek omzetten? In de meeste gevallen betaal je tussen de € 150,- en € 250,-. Het gevolg van deze keuze zal zijn dat je maandlasten zullen gaan stijgen. Dit zijn voornamelijk kosten voor de aflossing en rente.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen of niet?

Veel mensen maken de keuze voor aflossingsvrije hypotheek aflossen na 30 jaar. Echter beginnen steeds meer hypotheekbezitters zich af te vragen of het aflossen aflossingsvrije hypotheek een verstandige keuze is of juist niet? Je zult natuurlijk altijd je openstaande schuld moeten terugbetalen. Het gaat dan ook meer om het moment en hoe je kunt aflossen op aflossingsvrije hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen na 30 jaar

In de standaardsituatie is het gebruikelijk dat er wordt gekozen voor aflossingsvrije hypotheek aflossen na 30 jaar. Deze hypotheekvorm is immers op de markt geroepen voor het creëren van lage maandlasten. Enkel en alleen de rente zal dan ook maandelijks betaald moeten worden. Veel mensen stellen ons de vragen: wanneer moet je een aflossingsvrije hypotheek aflossen? Moet een aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar worden afgelost? Of moet je een aflossingsvrije hypotheek aflossen na 30 jaar?

De openstaande schuld zul je te allen tijden moeten terugbetalen. Echter bestaat er onder particulieren nog wel eens onduidelijk over het feit of het openstaande krediet wel daadwerkelijk afgelost moet worden. Naast het aflossen aflossingsvrije hypotheek kun je vaak ook de keuze maken voor aflossingsvrije hypotheek verlengen. Hieronder zullen we hier uitgebreid over uitweiden.

Aflossen aflossingsvrije hypotheek wordt steeds populairder

Het aflossen aflossingsvrije hypotheek is gedurende de jaren steeds populairder geworden. En dit is natuurlijk niet gek. Je zult zelf ook wel hebben gezien dat er in de media meer aandacht besteed wordt aan campagnes voor het extra aflossen aflossingsvrije hypotheek.

Dit heeft met name te maken met de push van het AFM tegen zowel de banken als verzekeraars. Zij hebben opgedragen gekregen dat alle klanten met deze hypotheekvorm moeten worden benaderd over de nadelige gevolgen. Desalniettemin kan deze hypotheekvorm voor jouw situatie nog steeds goed uitkomen en perfect passen bij jouw wensen en voorkeuren.

Aflossingsvrije hypotheek ouderen, is het mogelijk?

Wellicht ben je op zoek naar een aflossingsvrije hypotheek ouderen. Je zult bij jezelf herkennen dat je andere wensen en voorkeuren hebt dan bijvoorbeeld startende kopers. Veel ouderen vragen zich of het nog wel mogelijk is om een dergelijke hypotheek te verhogen of zelfs af te sluiten. Veel senioren in ons land beschikken momenteel over overwaarde van hun woning. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee.

Het is goed om te weten dat er strengere inkomenseisen van kracht zijn wanneer je het 57e levensjaar bent gepasseerd. Dit is zowel bij het verhogen of afsluiten. Bij de aanvraag van aflossingsvrije hypotheek ouderen wordt er sterk rekening gehouden met het feit dat je binnen aanzienlijke tijd over een pensioen inkomen gaat beschikken. In de praktijk zal dit het gevolg hebben dat je een minder hoog leenbedrag kunt verkrijgen.

Tevens zul je rekening moeten houden met het feit dat er nog meer voorwaarden kunnen worden gesteld. Zo kan het voorkomen dat je met een aflossingsvrije hypotheek ouderen moet voldoen aan het extra aflossen aflossingsvrije hypotheek. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je maandlasten welke wellicht niet passen binnen je inkomen uit het pensioen.

Aflossingsvrije hypotheek ouderen en de overwaarde

Zoals we in de intro al vertelden kan het zo zijn dat je beschikt over overwaarde op je woning. Komt dit goed uit voor een aflossingsvrije hypotheek ouderen? Ja zeker, het is mogelijk om je inkomen te verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing in de woning. Om dit te realiseren zul je de keuze moeten maken voor een zogenaamde opeet- of krediethypotheek. Wil je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Zorg dat je jezelf goed inleest over de aflossing van deze hypotheekvorm.

Rente aflossingsvrije hypotheek

Zoals je wellicht al weet zul je gedurende de looptijd niets aflossen. Je betaalt echter wel maandelijks de rente over het geleende bedrag. Dit neemt het grote voordeel met zich mee dat de maandelijkse kosten enorm worden ingeperkt. De rente aflossingsvrije hypotheek is dan ook niet onbelangrijk en zal voor het grootste deel je kosten bepalen.

Wil je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten dan zul je een keuze moeten maken uit de verschillende looptijd aflossingsvrije hypotheek. Gedurende deze looptijd zal de aflossingsvrije hypotheek rente vast staan, we spreken dan ook over een rentevaste periode. Het is dan ook zeer verstandig om jezelf te oriënteren in het totale aanbod.

Rente aflossingsvrije hypotheek en de Nationale Hypotheek Garantie

Aflossingsvrije hypotheek rente zal voor een groot deel worden bepaald door de gekozen looptijd. Hoe korter de looptijd, hoe lager de aflossingsvrije hypotheek rente. Daarnaast is het goed om te weten dat je ook bij de hypotheekvorm de keuze te maken voor de zogenaamde Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Je zult zien dat wanneer je over deze NHG beschikt de rente aflossingsvrije hypotheek flink zal dalen. Het risico wordt namelijk aanzienlijk verlaagd voor de kredietverstrekker. Daarnaast is het goed om te weten dat je kunt oversluiten aan het einde rentevaste periode aflossingsvrije hypotheek. Doordat je te maken hebt met een rentevaste periode kan het zijn dat je op enig moment over een rentetarief welke in verhouding met de actuele tarieven enorm hoog ligt. De rente aflossingsvrije hypotheek ligt historisch laag.

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek

Wellicht heb je al weleens gehoord van rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek? Deze techniek wordt steeds populairder. Niet gek, want hiermee kun je je rente aflossingsvrije hypotheek aanzienlijk verlagen. Hierdoor zullen de maandlasten logischerwijs dalen. Veel mensen welke momenteel binnen een rentevaste periode zitten en deze een aantal jaren geleden zijn aangegaan kiezen voor rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek.

Maar waar zorgt rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek nu precies voor? Je kunt profiteren van een lage rente aflossingsvrije hypotheek zonder in één keer de boete in de vorm van een rente te betalen. Dit wordt ook wel de boeterente genoemd.

Hoe werkt rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek?

Heb je gekozen voor rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek dan zul je beschikken over een nieuwe rentevaste periode. Je oude rente is gemiddeld gelijk aan de actuele marktrente. Deze zal vrijwel zeker lager liggen dan het moment dat je je hypotheekvorm hebt afgesloten.

Houd rekening met het feit dat er vrijwel altijd een boeterente wordt gerekend. Dit is altijd het geval wanneer je een aanpassing doorvoert aan de rentevaste periode. Het voordeel van rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek is dat je deze boeterente niet in één keer hoeft te betalen. Deze wordt namelijk opgenomen in de nieuwe rente aflossingsvrije hypotheek. Je zult deze kosten dus uitsmeren over meerdere jaren.

Naast deze uitgesmeerde boeterente kun je ook te maken met administratiekosten. Deze worden vaak gewaardeerd op € 250,-. Denk hierbij aan kosten voor het advies en notaris.

Voor- en nadelen rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek is een goede oplossing wanneer je op zoek bent naar een verlaging van je maandlasten. Daarnaast zul je hiervoor niet direct een renteboete moeten betalen. Deze wordt namelijk uitgesmeerd over een langere periode doordat deze wordt opgenomen in de aflossingsvrije hypotheek rente.

Of je daadwerkelijk voordeel behaalt hangt natuurlijk sterk samen met het nieuwe renteaanbod dat je ontvangt. Je behaalt voordeel wanneer je een beter aanbod ontvangt dan waar je nu over beschikt. Houd echter wel rekening met de administratiekosten. Het is een simpele optelsom om te zien of je een besparing behaalt.

Aflossingsvrije hypotheek berekenen

Veel mensen zijn op zoek naar hun eigen maximale aflossingsvrije hypotheek. Zoals je wellicht hierboven al hebt gelezen zijn er flink wat dingen veranderd omtrent het eigen woning bezit. Daarnaast is er een gedragscode onder verzekeraars en banken ondertekent waardoor nog maar 50% van de woningwaarde kan worden gefinancierd.

Dit zul je dan ook zeker terug zien wanneer je de keuze maakt voor aflossingsvrije hypotheek berekenen. Desalniettemin is het altijd verstandig, bereken aflossingsvrije hypotheek dan ook altijd. Omdat er vaak maar 50% van de woningwaarde wordt gefinancierd zul je vaak een tweede alternatieve hypotheekvorm moeten afsluiten welke wel beschikt over een aflossingsverplichting.

Heb je gekozen voor aflossingsvrije hypotheek berekenen en zie je dat de maximale aflossingsvrije hypotheek domweg te kort komt? Je kunt er altijd voor kiezen om een aanvraag in te dienen bij je kredietverstrekker. De kredietverstrekker zal het risico inschatten en laten weten of je aanvraag wordt geaccepteerd. Bereken aflossingsvrije hypotheek voor de best passende deal!

Aflossingsvrije hypotheek meenemen, wat houdt het in?

Aflossingsvrije hypotheek meenemen komt vaak ter sprake wanneer je wil gaan verhuizen. In de meeste gevallen beschikt de woning over een overwaarde. Vooral in de huidige markt. Natuurlijk zul je wel naar een nieuwe woning moeten verhuizen. Er wordt ons dan ook veel gevraagd of je bij de nieuwe financiering van de woning gebruik kan worden gemaakt van deze hypotheekvorm.

Een aantal jaren geleden was de keuze voor een aflossingsvrije hypotheek enorm populair. Door de veranderende gedragscode en belastingvoordelen is deze enorme run flink afgenomen. Echter betekent dit wel dat er nu veel woningbezitters zijn met deze hypotheekvorm en vaak over een overwaarde beschikken.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Wil je je aflossingsvrije hypotheek meenemen naar nieuwe woning? Je zult aanspraak moeten maken op de overwaarde van je woning voor de nieuwe financiering. Doe je dit niet dan zal het totale bedrag aan overwaarde niet binnen de renteaftrek vallen. Het totale geleende hypotheekbedrag daarentegen wel. Doe meer onderzoek naar dit onderwerp door bijvoorbeeld informatie op de site van de Belastingdienst te lezen.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen en de hypotheekrente aftrek

Zoals we je hierboven hebben verteld bestaat er een zogenaamde overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek. Deze regeling zorgt ervoor dat er voor sommige woningbezitters nog gebruik kunnen maken van oude wet- en regelgeving omtrent eigen woning bezit. We zullen je hieronder kort uitleggen wanneer jij als woningbezit gebruik kunt maken van dit zogenaamde overgangsrecht.

  • Je hebt op 31 december 2013 een woning met een hypotheek.
  • Je hebt een woningaankoop gedaan in 2012 en deze gefinancierd met een hypotheek welke is afgesloten in 2013.

Aflossingsvrije hypotheek verlengen altijd mogelijk?

De aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar? Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen wanneer de rentevaste periode is afgelopen. Tevens is een aflossingsvrije hypotheek verlengen ook niet altijd mogelijk. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Wellicht klinkt het raar want je hebt netjes de gedurende looptijd de rente betaald. Waarom zou ik dan nu niet mijn aflossingsvrije hypotheek verlengen?

Aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar verlengen, hoe werkt het?

Wil je je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar verlengen dan zullen er een aantal processen van start gaan. Vaak wordt er gekozen voor deze optie wanneer de restschuld moeten worden gefinancierd. Echter zal de bank bij de keuze voor een aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar verlengen opnieuw naar je kredietwaardigheid kijken.

Het komt dan ook nog wel eens voor dat woningbezitters niet meer voldoen aan actuele eisen en voorwaarden met betrekking tot het inkomen of de waarde van de woning. Voornamelijk de mensen met een levensjaar van 56 of meer zullen problemen kunnen ervaren tijdens aflossingsvrije hypotheek verlengen.

De bank zal namelijk sterk rekening houden met wanneer je je pensioen gaat ontvangen. In de meeste gevallen zullen de maandelijkse inkomsten dalen. Natuurlijk kun je ook pech hebben met je woningwaarde. De restschuld kan hierdoor in de problemen komen.

Aflossingsvrije hypotheek voor- en nadelen

Iedere hypotheekvorm beschikt zo over zijn voor- en nadelen. Voorheen was de keuze voor de aflossingsvrije hypotheek vele malen groter. Mede door de inperking van belastingvoordelen zijn andere hypotheekvormen vaak voordeliger. Natuurlijk beschikt deze vorm nog steeds over voordelen maar zijn er ook een aantal nadelen bijgekomen en versterkt. Hieronder zullen we ze met je bespreken.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Benieuwd naar de voordelen aflossingsvrije hypotheek? Lees dan snel door. Het grootste voordeel dat deze keuze met zich meebrengt is dat je bent verzekerd van relatief lage maandlasten. Je zult namelijk enkel en alleen rente betalen over het totale leenbedrag. Je zult pas aflossen wanneer de looptijd is verstrekken, ook wel de rentevaste periode genoemd.

Met de keuze voor een alternatieve hypotheekvorm ben je altijd gebonden met een maandelijkse rentebetaling en aflossing. Dit maandlasten liggen dan ook logischerwijs hoger. Daarentegen is het totale leenbedrag na het einde van de looptijd volledig afgelost.

Val je binnen het overgangsrecht dan kun je nog profiteren van belastingvoordelen. Je kunt namelijk je hypotheekrente aftrekken. Dit is niet het geval wanneer je na 1 januari 2013 de keuze hebt gemaakt voor het afsluiten van de hypotheek. Dit is ook het geval wanneer je waarde hebt opgehoogd.

Aflossingsvrije hypotheek nadelen

Natuurlijk bestaan er ook aflossingsvrije hypotheek nadelen. Het grootste nadeel is dat de meeste woningbezitters geen gebruik meer kunnen maken van de voordelige hypotheekrente aftrek. Tevens zijn ook de mensen die binnen het overgangsrecht vallen ook gebonden aan een aantal voorwaarden. Zo kunnen ze maar maximaal 30 jaar gebruik maken van dit fiscale voordeel. Je zult dan dus ook rekening moeten houden met het feit dat de maandelijkse lasten enorm zullen gaan stijgen.

Daarnaast bestaat er een gevaarlijk aspect. Je zult namelijk niet automatisch een kapitaal opbouwen wanneer je besluit om niets af te lossen. De kans bestaat dan ook dat je woning daalt in waarde waardoor je aan het einde van de looptijd niet genoeg vermogen hebt om je restschuld af te betalen. Meestal is het wel mogelijk om extra aflossen aflossingsvrije hypotheek. Hierbij wordt meestal een maximaal extra aflos percentage gehanteerd van 10%.

Tevens zul je over een flinke dosis zelfdiscipline moeten beschikken. De schuld moet namelijk wel worden afbetaald. Er zijn natuurlijk een aantal opties voor het aflossen aflossingsvrije hypotheek. Veel mensen leggen maandelijks een bepaald bedrag aan de kant en storten dit op een spaarrekening. Ook kiezen veel mensen voor het beleggen van hun vermogen in lage risico projecten.

Naast het opsparen van een vermogen wordt er ook veel gekozen voor het verkopen van de woning aan het einde van de looptijd. Echter weet je nooit zeker wanneer je woning verkocht wordt. Daarnaast kun je te maken hebben met waardedalingen.

Rebecca Nunez

Auteur

Mijn naam is Rebecca Nunez, ik schrijf dagelijks over producten in de financiële sector. Tevens ben ik zelf actief in de aandelenmarkt. Naast de functie van auteur draag ik de verantwoordelijkheid van eindredacteur op deze website.

Laatst geüpdatet op: sep 13, 2022 @ 15:00

Alternatieve leenvormen

Bekijk alternatieve leenvormen of vergelijk op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.